Foto door Cliff Booth via Pexels

Gratis maandverband en tampons in grote Antwerpse kantoren van ziekenfonds Solidaris

In de bezoekerstoiletten van de grote kantoren van het socialistische ziekenfonds Solidaris in Antwerpen, Mechelen en Turnhout ligt in maart gratis menstruatiemateriaal. Daarmee wil de organisatie iets doen aan menstruatiearmoede. Vrouwen hebben soms te weinig geld om elke maand tampons of maandverband te kopen.

Het ziekenfonds Solidaris gaat een maand lang gratis maandverband en tampons aanbieden in de bezoekerstoiletten van haar grote kantoren in Antwerpen, Mechelen en Turnhout. 

"Al sinds oktober 2021 zamelen we menstruatieproducten in die we aan acht verschillende armoedeorganisaties doneren", zegt Evi Vissers van Solidaris. "Maar we vonden dat het tijd was om ook binnen onze eigen organisatie extra stappen te ondernemen. Maart wordt daarom een actiemaand waarbij we gratis tampons en maandverband ter beschikking stellen in de bezoekerstoiletten van onze grootste kantoren."

We hopen ook andere organisaties te inspireren om hetzelfde te doen
Evi Vissers van Solidaris

Toiletpapier dubbelvouwen

Volgens Solidaris en vrouwenbeweging Rebelle is menstruatiearmoede "onzichtbaar, maar hardnekkig". "Dat er toiletpapier is, vindt iedereen normaal. Maar over maandverband of tampons bestaat er toch nog schaamte. Door gratis materiaal aan te bieden, hopen we ook andere organisaties te inspireren om hetzelfde te doen", zegt Vissers. "Ik heb zelf een dochter van 12 jaar die binnenkort ook die periode tegemoet gaat. Ik kan het mij niet voorstellen dat zij alternatieven moet gaan zoeken, zoals toiletpapier dubbelvouwen of met een vuil broekje moet rondlopen. Dat gaat er bij mij niet in."

Ook mensen die geen klant zijn bij Solidaris zijn welkom in de bezoekerstoiletten. Intussen blijft het ziekenfonds materiaal inzamelen. In alle kantoren staan menstruatieboxen waarin mensen maandverband en tampons kunnen deponeren. "Als er veel materiaal wordt ingezameld, kunnen we bekijken of er uitbreidingsmogelijkheden zijn", aldus Vissers.

Meest gelezen