Marco Goecke.

Staatsopera van Hannover ontslaat bekroonde balletdirecteur Marco Goecke na aanval met hondendrek in gezicht van recensente

De Staatsopera van Hannover, in Duitsland, heeft haar balletdirecteur Marco Goecke ontslagen na een incident met een journaliste. Goecke had een zak met uitwerpselen van een hond in het gezicht van de recensente gesmeerd omdat hij het niet eens was met een artikel dat ze geschreven had.

De Duitse recensente Wiebke Hüster van de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zal zich afgelopen zaterdag nog lang herinneren. Tijdens de pauze van een première in de Staatsopera in Hannover kreeg ze plots een zak met hondenuitwerpselen in het gezicht gesmeerd.

De dader: een woedende Marco Goecke, bekroond balletdirecteur van de Staatsopera. Zijn motief: Hüster had zijn dansshow "The Dutch Mountains" neergesabeld in haar krant. "Een afwisseling tussen krankzinnigheid en pure verveling", oordeelde ze. Woorden die duidelijk hard waren aangekomen bij de directeur. Zaterdag haalde hij op een wel heel extreme manier zijn gram.

"Aanval op persvrijheid"

Hüster was erg onder de indruk van de aanval. "Toen ik besefte wat er gebeurde, raakte ik in paniek", vertelde ze aan de Britse openbare omroep BBC. "Ik kan u verzekeren dat dit geen impulsieve daad was. Hij had dit gepland. Ik zie dit als een aanval op de persvrijheid."

Volgens Goecke had de vernietigende recensie van Hüster de Staatsopera een heleboel geld gekost. Na de harde woorden van de recensente zag de balletdirecteur het aantal abonnementen stevig dalen. Tijdens de confrontatie afgelopen zaterdag dreigde hij er ook mee de recensente uit het operahuis te verbannen. 

De Staatsopera in Hannover.

De Staatsopera zelf oordeelde dat Goeckes actie in strijd was met de gedragsregels van het huis en schorste de balletdirecteur eerder deze week al. Goecke bood daarna zijn verontschuldigingen aan. "Ik ging veel te ver. Ik schrik van mijn eigen impulsieve gedrag. Het was een uiting van diepe en langdurige frustratie. Daar verontschuldig ik me voor", zei hij onder meer.

Voor de Staatsopera was dat echter niet voldoende, zo blijkt, want die heeft vandaag bekendgemaakt dat het contract met Goecke wordt verbroken. Volgens algemeen directeur Laura Berman was het na deze "ondoordachte aanval" moeilijk geworden om in de toekomst nog in vertrouwen met Goecke samen te werken. Volgens haar zijn beide partijen "in onderling overleg" uiteengegaan.

Het werk van Goecke zou wel nog te zien blijven in de Staatsopera. De nog geplande voorstellingen van zijn huidige show zijn bijna allemaal uitverkocht en zullen zeker nog gespeeld worden, verzekerde Berman. Goeckes rechterhand neemt het voorlopig van hem over als balletdirecteur.

Goecke was sinds 2019 balletdirecteur bij de Staatsopera van Hannover. In 2022 won hij de Duitse Dansprijs. Daarnaast is hij ook de vaste choreochaaf bij het Nederlandse Dans Theater in Den Haag, waar "The Dutch Mountains" werd opgevoerd. Of hij ook daar aan de deur wordt gezet, is niet duidelijk.

Goeckes verontschuldigingen waren overigens ook niet voldoende voor Hüster zelf. Aan de regionale Duitse openbare zender NDR noemt ze zijn verontschuldigingen "zeer onaanvaardbaar". Volgens de recensente waren ze "geen excuus voor het brute fysieke geweld" dat Goecke haar heeft aangedaan.

Meest gelezen