Andy Jans en Michel Malo

Libanese bierkapper uit Bilzen is Limburgse Starter van het jaar

Unizo Limburg heeft de prijs voor Limburgse Starter van het jaar uitgereikt aan de Bilzense bierkapper Michel Malo. In 2016 is hij Libanon ontvlucht. Het afgelopen jaar begon hij zijn eigen kapperszaak en daarin staan verzorgingsproducten op basis van bier centraal.

Bierkapper Michel Malo is door Unizo uitgeroepen tot Limburgse Starter van het jaar. "Op 25 mei vorig jaar was de opening", zegt Malo. "Je haar wordt gewassen met neutrale shampoo. Daarna krijg je een bierspoeling met echt bier, versterkt met biergist, vitaminen en mineralen. Vervolgens wordt het haar een tweede keer gewassen met biershampoo. Ik werk met Trapp producten, die zijn allemaal met Westmalle Dubbel gemaakt. Je wordt dus heel goed verwend en natuurlijk krijg je ook een biertje om te drinken."

Het idee om met producten op basis van bier te werken kwam niet uit de lucht vallen. Andy Jans, partner van Michel, is biersommelier en weet alles van bier. De twee mannen zijn ook niet de eersten die het potentieel van bier voor verzorging inzien. "De Zusters-Trappistinen van Brecht maken en verkopen shampoos en lotions op basis van Westmalle." Michel Malo: "Bier is heel gezond voor haar en huid. De gist is eigenlijk puur vitamine B12, belangrijk voor de aanmaak van haar en nagels." 

Michel Malo is trots op zijn eigen zaak en zijn job als kapper. Want hij heeft al een heel parcours afgelegd. In november 2016 is hij in België aangekomen als erkende vluchteling uit Libanon. Het eerste anderhalf jaar verbleef hij in Luik. Sinds juni 2018 woont hij in Bilzen. "Ik ben moeten vluchten door mijn geaardheid", vertelt Malo. "Ik heb voor België gekozen en heb hier ook al gewerkt in een warenhuis. Ik wou ook graag een opleiding volgen in de IT maar dat is niet gelukt. Maar ik vind dat helemaal niet erg want toen is het idee ontstaan om kapper te worden. Omdat mijn partner hard bezig was met bier hebben we onze twee passies gecombineerd."

Toekomstplannen

Michel Malo werd door Unizo bekroond als Limburgse starter van het jaar, maar daar wil hij het niet bij laten: "Mijn ambitie is om de zaak te doen groeien, misschien iemand te kunnen aannemen en op termijn ook een extra vestiging van de bierkapper te kunnen openen op een andere plek."

Meest gelezen