UZ-medewerkers Marleen Remmery en Karin Van Hamme  (allebei net de 65 voorbij)

Medewerkers UZ Gent kunnen tot 70 jaar in dienst blijven om personeelstekort op te vangen

Het UZ Gent heeft het personeelsstatuut aangepast waardoor medewerkers in dienst kunnen blijven als ambtenaar tot ze 70 jaar zijn. Bijwerken kon vroeger ook al, maar met meer administratieve rompslomp en zonder verdere pensioenopbouw. Het UZ had al een regeling voor zorgberoepen en stelt die nu op punt voor alle medewerkers, bijna 7.000 mensen. 

Het Universitair Ziekenhuis Gent heeft het personeelsstatuut aangepast zodat medewerkers die 65 worden niet met pensioen hoeven te gaan en toch langer in dienst kunnen blijven als ambtenaar. Doorwerken na 65 kon al, maar in een ander statuut en met de nodige administratieve rompslomp. "We bieden nu een eenvoudigere manier", zegt personeelsdirecteur Valerie Vinck. "Het is een manier om expertise te behouden en het personeelstekort op te vangen." Op dit moment staan er 320 vacatures open in het UZ, het ziekenhuis zoekt niet alleen zorgverleners maar ook allerlei andere profielen.  

Wat verandert er?

Werknemers van het UZ Gent die 65 worden moesten tot nu toe met pensioen. Ze konden daarna wel nog aan de slag blijven in het ziekenhuis via een nieuw (tijdelijk) contract, meestal in een deeltijds systeem. Op die manier verdienden ze extra én konden ze bijspringen waar nodig. Meer dan 20 mensen doen dat op dit moment. Ook in andere zorginstellingen is dat een gangbare regeling. Hier en daar wordt ook met flexijobs gewerkt voor niet zorgberoepen, dat is niet het geval in het UZ. 

Het werken met contracten na een pensioen botst tegen enkele limieten, bijvoorbeeld administratieve. Er moet een pensioen aangevraagd worden, dan moet er een nieuw contract afgesloten worden... De nieuwe maatregel van het UZ past daar een mouw aan, voor zorgpersoneel én ook andere medewerkers. "Het pensioen wordt eigenlijk uitgesteld. Mensen die doorwerken verdienen (een deel) loon in de plaats van een pensioen. Dat is financieel vaak interessanter. En, wie nog niet voldoende gewerkt heeft om een volledig pensioen te krijgen, kan in de extra jaren verder pensioen opbouwen." 

Werken tot 70 mag al langer, het zijn de personeelsstatuten die er vaak voor zorgen dat mensen moeten stoppen als ze 65 worden

Marjan Maes, KU Leuven

Professor Marjan Maes van de KU Leuven benadrukt dat de pensioenregels vrij soepel zijn en het toelaten dat mensen blijven werken tot ze 70 zijn. "Dat kan perfect, het zijn meestal de personeelsstatuten die een echte leeftijdsgrens bepalen. Ik ben blij om te horen dat het UZ de aanpassing doet, dat gebeurt intussen ook elders."

"Belangrijk om bezig te blijven"

Voor Marleen Remmery komt de maatregel net te laat. Zij ging deze zomer met pensioen, na een carrière van 44 jaar. Ze sloot haar loopbaan af in het 'Zorgcentrum na Seksueel Geweld'. Ze is er nu deeltijds coördinator, via een nieuw deeltijds contract. “Ik vind het belangrijk om mijn expertise door te geven, zeker omdat het centrum nog niet zo lang bestaat. Het is jammer dat ik te laat ben om in te tekenen op de nieuwe regeling. Ik zou er meteen ingestapt zijn.” 

Karin Van Hamme is blij dat ze wel gebruik kan maken van het nieuwe systeem. "Ik ben laat ingestroomd op de juridische dienst, ik had er al een hele carrière als advocate opzitten. Ik ben jarenlang zelfstandige geweest, dat ik mijn pensioen ook enkele jaren verder kan opbouwen is een belangrijke factor. Daar ben ik dankbaar om. Het wringt ook om op 65 met alles te stoppen. Het leven mag wat onvoorspelbaarder zijn."

Ik wil geen toeschouwer zijn van het leven en ik wil er deel van blijven uitmaken, ik ben nog zo nieuwsgierig  

Karin Van Hamme, werknemer UZ Gent

"Het is voor mij ook heel belangrijk om zinvol bezig te zijn en een deel uit te blijven maken van het leven. Mensen met pensioen worden snel weggezet als toeschouwers, mensen die niet meer mee zijn. Dat kan ook zo zijn, want alles verandert zo snel. Ik wil dat niet, ik ben nog heel nieuwsgierig."

Onder voorwaarden

De werknemers van het UZ Gent die gebruik willen maken van de regeling moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. "Er moet een belang zijn voor het ziekenhuis en een behoefte bij de medewerker. Het is een systeem waar mensen vrijwillig instappen. De leidinggevende doet dan een aanvraag die heel secuur bekeken wordt. We willen er immers ook voor zorgen dat jonge mensen kunnen blijven instromen", legt Vinck uit. De regeling wordt elk jaar herbekeken.  

"Het is geen zaligmakende maatregel die alle personeelsproblemen zal oplossen", benadrukt Marc Flamand van de christelijke vakbond ACV. "Mensen ouder dan 65 draaien vooral dagdiensten, ze stappen niet meer in ploegenstelsels en werken vaak niet meer voltijds. Ook de andere jobs moeten ingevuld kunnen worden, dat blijft een uitdaging." Toch is Flamand blij dat het systeem er is. "Het geldt nu voor iedereen, dat is duidelijk."

Wat na 70 jaar?

De maximale pensioenleeftijd is in het UZ nu 70 jaar. Langer in dienst blijven is onmogelijk. Er kan wel nog tot 75 gewerkt worden met jaarcontracten bovenop het gewone pensioen. "Een zelfstandige mag toch ook doorwerken tot zolang hij of zij wil? Het is aan iedereen om dat zelf uit te maken", besluit Van Hamme. 

Meest gelezen