Investering van 650.000 euro om Sint-Romboutskathedraal in Mechelen beter te beschermen tegen brand en inbraak

De provincie Antwerpen en de kerkfabriek van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen gaan samen 650.000 euro investeren in nieuwe beveiliging tegen brand en inbraak. De huidige installatie dateert van 1999 en is dringend aan vervanging toe.

In augustus vorig jaar was het precies 50 jaar geleden dat er brand uitbrak in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Dat willen provincie en kerkfabriek absoluut niet meer meemaken in de toekomst. Daarom besloten ze zwaar te investeren in nieuwe brand- en inbraakbeveiliging, schrijft Gazet van Antwerpen. Het gaat om een investering van 650.000 euro. 

Deze week ben ik drie keer uit mijn bed gebeld, telkens vals alarm

Jef Van Loon, kerkfabriek Sint-Romboutskathedraal

"De huidige installatie heeft zijn tijd gehad, ze dateert van 1999", vertelt Jef Van Loon van de kerkfabriek aan Radio2. "Het doorseinen van alarmen is niet meer betrouwbaar nu we volledig van het analoge naar het digitale tijdperk zijn gegaan. Valse alarmen zijn de laatste tijd schering en inslag. Deze week had ik er al drie 's nachts. En voor de zekerheid ga je natuurlijk altijd kijken om het alarm weer uit te schakelen. Er komt dus een volledig nieuwe brand- en inbraakbeveiliging die ook uitgebreider is dan de huidige."

Er zullen op alle brandgevoelige plaatsen rook- en branddetectoren komen. "In hoofdzaak is dat het dakgebinte dat volledig uit hout bestaat, maar in de kerk zelf zijn er ook heel wat houten sierstukken. Die zijn momenteel niet allemaal even goed beveiligd. Dat gaat dus uitgebreid worden."

Op 29 augustus 1972 brak er een zware brand uit in de kathedraal. De brandweer had die na een paar uur onder controle, maar er was heel wat schade. De toren werd, anders dan bij de Notre Dame in Parijs, niet getroffen. Net zoals in Parijs waren er in Mechelen werken geweest aan het dak, waarna er brand is uitgebroken.

Bedienen met app

De kerkfabriek is blij dat ook de provincie zijn duit in het zakje doet. "Alleen zouden we dit nooit kunnen betalen. Wij nemen het gedeelte inbraakbeveiliging op ons, omdat we gebruiker en uitbater zijn van de kerk en ook eigenaar zijn van de inboedel. Dat is ongeveer 120.000 euro. De provincie betaalt de brandpreventie van het gebouw. Dat gaat over zo'n 530.000 euro. Het gaat veel verder dan een sirene. We gaan bijvoorbeeld ook met een app alles vanop afstand kunnen monitoren. Er moeten dus heel wat nieuwe kabels getrokken worden voor het doorseinen van eventuele alarmen."

Er zal nu een ontwerper aangesteld worden voor de beveiliging. Dit jaar nog moet er gestart worden met de installatie. 

Meest gelezen