Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Bijna 1 op de vijf landgenoten loopt risico op armoede of sociale uitsluiting, grootste risico in Brussels Gewest 

Meer dan 2 miljoen Belgen of bijna 1 op de vijf landgenoten loopt een risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. De armoededrempel is vorig jaar opnieuw gestegen. Voor een alleenstaande bedraagt die 1.366 euro en voor een koppel met twee kinderen 2.868 euro. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het armoederisico veel hoger dan in het Vlaams Gewest en Waals Gewest. 

Mensen die te maken krijgen met een van de volgende drie situaties worden beschouwd als een risicogroep voor armoede of sociale uitsluiting:

  • Mensen die in een huishouden wonen waarvan het totale beschikbare inkomen lager ligt dan de armoededrempel. Die bedraagt 1.366 euro per maand voor een alleenstaande en 2.868 euro voor een koppel met twee kinderen.
  • Mensen die in een huishouden wonen waar bijna niemand werkt.
  • Mensen die in penibele omstandigheden leven, bijvoorbeeld omdat ze hun rekeningen niet tijdig kunnen betalen of hun huis niet kunnen verwarmen. 

Uit de cijfers van Statbel blijkt dat in totaal 18,7 procent van de Belgische bevolking een risico loopt op armoede of sociale uitsluiting. Dat staat gelijk met 2.144.000 landgenoten. 

De afgelopen vier jaar zijn de cijfers min of meer gelijk gebleven. De coronacrisis heeft niet voor een stijging gezorgd, zoals blijkt uit onderstaande grafiek: 

Minst risico op armoede in Vlaams Gewest

Achter de nationale cijfers zitten grote regionale verschillen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het armoederisico veel hoger dan in het Vlaams Gewest en Waals Gewest. Het Vlaams Gewest zit onder het nationale gemiddelde, terwijl het Waals en het Brussels Hoofstedelijk Gewest erboven zit.

  • Nationaal gemiddelde: 18,7 procent
  • Vlaams Gewest: 11,2 procent
  • Waals Gewest: 25,8 procent
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 38,8 procent
Bekijk de cijfers per provincie in onderstaande grafiek:
 

Armoededrempel is gestegen

De armoededrempel van 2022 is tegenover 2021 met 73 euro per maand gestegen voor een alleenstaande en met 153 euro voor een koppel met twee kinderen. Hij bedraagt nu 1.366 euro per maand voor een alleenstaande en 2.868 euro voor een koppel met twee kinderen.

Voor het berekenen van die drempel worden de inkomens van het voorafgaande jaar gebruikt. De drempel van 2022 werd dus berekend op basis van de inkomens uit 2021. 

De drempel van 2021 werd berekend op basis van de inkomens uit 2020, toen een belangrijk deel van de werkende bevolking een inkomensverlies heeft geleden wegens COVID-19. De stijging van de armoededrempel die we doorgaans van jaar naar jaar zien was in 2021 daardoor afwezig. 

Wie een hoger diploma hoger onderwijs behaalt, loopt veel minder risico om in armoede verzeild te geraken, zoals blijkt uit onderstaande grafiek: 

Meest gelezen