Verheyen Beton

Sanctie voor twee zorgkundigen van Gents OCMW-rusthuis voor misplaatst TikTok-filmpje 

Twee jonge zorgkundigen van een Gents OCMW-rusthuis hebben een sanctie gekregen nadat ze in een TikTok-filmpje een bewoner leken te beledigen. Bij het filmen van verschillende manieren om een bed op te maken, hadden ze het over het verversen van beddengoed van iemand met "een vuil hoofd". Een oude foto van de betrokken bewoner was kort te zien in het filmpje. De familie van de bewoner maakte het filmpje openbaar, en vraagt het ontslag van de 2 vrouwen. Maar daar gaat de stad Gent niet op in. 

Het TikTok-filmpje toont een medewerkster van woonzorgcentrum (WZC) Zuiderlicht, die op een ludieke manier toont hoe je best een bed opmaakt. Dat gebeurde in de kamer van een bewoner met een mentale beperking, van wie de foto kort te zien is in het filmpje. Een medewerkster heeft het over "hoe je een bed opmaakt bij iemand met een vuil hoofd". "Dat kan vreemd en negatief overkomen bij mensen die niet weten waarover het gaat", zegt directeur Steve Sercu van WZC Zuiderlicht, "maar het ging om ergonoom coaches die moesten tonen hoe je best een bed opmaakt, zonder je lichaam al te veel te belasten. Om dat op een aantrekkelijke manier te doen, hebben ze het in een filmpje gegoten dat bedoeld was voor een intern kanaal, en daar is het onder meer fout gelopen."

"De gebruikte woorden zijn wel grof, en de zorgkundigen erkennen dat ook", zegt de directeur

"De twee zorgkundigen wilden de filmpjes vloggend en ludiek maken, zodat het niet te saai zou worden, en collega's niet zouden afhaken", legt Sercu uit. "Maar het is misgelopen omdat een medewerkster haar TikTok-profiel nog op 'publiek' had staan, in plaats van op het interne kanaal voor de collega's. Dus het was zeker niet de bedoeling dat het publiek zou gaan." 

Maar ook voor intern gebruik lijkt het woordgebruik niet echt ideaal, en toch beledigend voor de bewoner, in wiens kamer het filmpje gemaakt werd. "Dat klopt, en de twee medewerksters erkennen dat ook", vult Sercu aan. "Ze bedoelden met "vuil hoofd" iemand die veel speekselvloed heeft. En als die iets eet, hangt alles vol. Ze erkennen 100 procent dat dit taalgebruik niet door de beugel kan, en dat ze dus niet goed bezig waren. De stad Gent heeft intussen een intern onderzoek gedaan, en de twee zorgkundigen krijgen een schriftelijke vermaning. Dat is genoeg, want de twee doen voor de rest zeker hun best voor de bewoners."

Familie van rusthuisbewoner vindt verontschuldigingen niet genoeg

In het filmpje is heel kort een oude en vage foto te zien van de bewoner, in wiens kamer het filmpje werd opgenomen. Het gaat om een man met een mentale beperking. "We vinden het heel jammer dat de familie een deel van het filmpje, met de foto, publiek heeft gemaakt. De broer eist intussen het ontslag van de twee zorgkundigen, maar dat komt er dus niet. De twee wilden zeker hun verontschuldigingen aanbieden, maar dat wil de broer van de man niet. Hij vindt dat niet voldoende. 

Opleiding sociale media voor stadspersoneel Gent

Het TikTok-filmpje toont aan dat mensen best voorzichtig zijn met wat ze op welke manier online zetten over en tijdens hun werk. Daarom zullen medewerkers van de Gentse stadsdiensten een opleiding krijgen over hoe ze best omgaan met sociale media. "Wij waren al bezig met een beleid hieromtrent", vervolgt Sercu, "en we willen daar zeker aan meewerken." 

Stad Gent

Meest gelezen