Politie en hulpdiensten op de plek waar de vrachtwagen gevonden is.
AFP or licensors

18 dode migranten en vluchtelingen aangetroffen in achtergelaten vrachtwagen in Bulgarije

In Bulgarije zijn 18 lichamen van migranten en vluchtelingen aangetroffen in de laadbak van een achtergelaten vrachtwagen. Ze lagen verborgen onder een lading hout. Vermoedelijk zijn ze gestikt. Drie verdachten zijn opgepakt. Bulgarije ligt op de Balkanroute, een route van Turkije naar West-Europa die veel migranten en vluchtelingen afleggen.

In de laadbak in de vrachtwagen zouden in totaal 30 tot 40 mensen hebben gezeten. Ze hadden zich verstopt onder een lading hout. 18 mensen werden dood aangetroffen. Hun doodsoorzaak is nog niet bekend, maar een verkeersongeval wordt uitgesloten. Vermoedelijk zijn ze gestikt in de laadbak. Ze zouden ook al dagen geen voedsel en drinken hebben gekregen.

De andere inzittenden werden verzorgd door medische teams die ter plaatse waren gekomen en later naar een ziekenhuis gebracht. 8 onder hen zouden er erg aan toe zijn. De identiteit van de slachtoffers en gewonden is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de Bulgaarse openbare omroep zou het om Afghanen gaan.

Volgens lokale media was de vrachtwagen onderweg van de Bulgaars-Turkse grens in het zuidoosten van het land naar Dragoman, aan de grens met Servië. De vrachtwagen werd achtergelaten op zo'n 20 kilometer van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Buurtbewoners verwittigden de politie.

De bestuurder(s) van de vrachtwagen was of waren gevlucht. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is de politie met een intensieve zoekactie gestart. In de namiddag werd bekendgemaakt dat drie verdachten zijn opgepakt. Het is nog niet bekend of ze (of een van hen) de vrachtwagen hebben bestuurd. Ze zijn nog niet aangeklaagd.

Balkanroute

Bulgarije, een lidstaat van de Europese Unie, wordt de laatste maanden geconfronteerd met een grote toestroom van migranten en vluchtelingen, het grootste aantal sinds de migratiecrisis in de jaren 2015-2016. En dat ondanks de aanwezigheid van prikkeldraad over een afstand van 234 km langs de grens met Turkije.

Bulgarije ligt op de zogenoemde Balkanroute, van Turkije naar West-Europa, en is de eerste EU-lidstaat op die weg. Het aantal illegale grensoverschrijdingen is er het laatste jaar sterk gestegen. Zonder gevaar is de Balkanroute niet, want onderweg sterven geregeld mensen.

Meest gelezen