Ine Van Wymersch wordt nationale drugscommissaris: "We moeten de criminelen raken waar het pijn doet"

Magistrate Ine Van Wymersch wordt de nationale drugscommissaris. Zij zal de komende jaren de inspanningen tegen de drugscriminaliteit moeten coördineren. Ze staat in België vooral bekend als woordvoerder van het Brussels parket tijdens de aanslagen in Brussel. "We moeten de criminelen raken daar waar het pijn doet", zei ze tijdens haar eerste persconferentie. 

Er staat haar een moeilijke taak te wachten: juriste Ine Van Wymersch (42) zal de komende vijf jaar als nationale drugscommissaris de inspanningen tegen de drugscriminaliteit coördineren. Die nieuwe functie maakt deel uit van de zeven maatregelen die de federale regering gisteren bekendmaakte om de georganiseerde drugscriminaliteit in ons land aan te pakken.

BEKIJK - Van jongste procureur des Konings tot drugscommissaris: Wie is Ine Van Wymersch?

Videospeler inladen...

“Ik heb de opdracht aanvaard en zal mijn verantwoordelijkheid nemen om deel te zijn van de oplossing" zegt Van Wymersch. "Bruggen bouwen om zo met alle actoren op het terrein de georganiseerde drugscriminaliteit in te dijken, is de belangrijkste opdracht. Het is voorbarig om grote beleidsverklaringen af te leggen, maar het spreekt voor zich dat we de integriteit van ons land moeten vrijwaren op alle vlakken."

Zo wil ze onder andere vermijden dat crimineel geld terecht komt in onze economie. "We moeten de criminelen raken, daar waar het pijn doet, daar waar het geld zit en waar de investeringen worden gedaan", zei ze in een persconferentie vanavond.

Van Wymersch heeft het uitgelezen profiel voor de verbindende, coördinerende functie van drugscommissaris

Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie (Open VLD)

"Ik denk dat mevrouw Van Wymersch weinig introductie behoeft", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) over haar benoeming. "Zij is al vele jaren één van de gezichten van het Openbaar Ministerie. Ik heb haar de voorbije twee en een half jaar goed leren kennen en ik kan alleen maar bevestigen dat zij het uitgelezen profiel heeft voor de verbindende, coördinerende functie van drugscommissaris."

"Ze is bijzonder empathisch, kan zeer goed luisteren en heeft bakken ervaring als parketmagistraat. Ze heeft de nodige autoriteit en geloofwaardigheid om deze functie op te nemen. Ik twijfel er niet aan dat zij het vertrouwen zal genieten van alle partners, de veiligheidsdiensten, de procureurs, de overheden, federaal, regionaal en lokaal."

Van Wymersch zal nauw samenwerken met de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Financiën, maar ook met de andere betrokken besturen in ons land. Het is een opdracht waarbij haar professionele bagage zeker van pas zal komen.

Rechter, psycholoog , leerkracht of journalist

Op jonge leeftijd wist Van Wymersch al dat ze mensen wilde helpen en onrechtvaardigheid wilde bestrijden toen ze op de speelpleinwerking terechtkwam. Dat vertelde ze in verschillende interviews. Daar zag ze dat andere jongeren niet het warme (gezins)leven hadden dat zij had. Dat besef leidde ertoe dat ze psycholoog, jeugdrechter, journalist of leerkracht wilde worden.

Uiteindelijk koos ze er, vanuit een sociaal engagement, voor rechten te studeren. Dat haar vader, Guido Van Wymersch, korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene was, zou niets met die beslissing te maken hebben gehad. "Mijn ouders hebben mij in geen enkele richting geduwd", zei ze daarover in "Touché" op Radio 1. "Ik wilde altijd zelf impact hebben en een verschil maken. Toen ik dan toch in de juridische wereld terechtkwam, heb ik wel heel veel aan mijn vader gehad."

Woordvoerder van het jaar

Haar carrière als magistraat is in 2011 van start gegaan op het Brusselse jeugdparket, maar Van Wymersch werd bij het grote publiek bekend als woordvoerder van het parket van Brussel, een job die ze meer dan acht jaar uitoefende. Daarnaast bleef ze voltijds openbaar aanklager. "Geen commentaar is geen optie", was haar motto, en dat werd gesmaakt door journalisten.

Het was vooral in de nasleep van de aanslagen in Brussel in 2016 dat Van Wymersch geprezen werd voor haar heldere communicatie, waarbij ze de woordvoering van de slachtoffers op zich nam. In 2016 kreeg Van Wymersch nog de prijs voor beste Nederlandstalige woordvoerder, van communicatievereniging KORTOM en de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ). 

Empathie

"Een gedreven persoon met oog op de personen rondom mij", zo beschrijft Van Wymersch zichzelf. Doorheen haar carrière kreeg Van Wymersch vaak te maken met zedenfeiten, moordzaken en pijn, maar behield ze haar empathie, en haar mild- en zachtheid voor mensen.

"Door mijn job ken ik de dunne lijn tussen geluk en ongeluk", zei ze in De Tijd. "Dat dwingt je tot mildheid. Een straf moet gepast zijn. Maar het kan van zoveel kleine dingen afhangen. Niemand wordt wakker als bankovervaller. Maar iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn keuzes en daden en hoe empathisch ik ook ben, de focus ligt in de eerste plaats op de slachtoffers."

Het verhaal van Elvire

Dat inlevingsvermogen laat zich ook zien in haar boek "Als je wieg op drijfzand staat". Daarin vertelt ze het verhaal van Elvire, een analfabete vrouw van wie het leven getekend was door ongeluk en leed.

Haar psychiaters gaven groen licht voor euthanasie, op voorwaarde dat ze in een brief uitlegde aan haar kinderen wat haar drijft om euthanasie aan te vragen. "Nu alleen nog iemand vinden die mijn verhaal kan opschrijven', zei Elvire terloops tegen Van Wymersch. Zij besefte dat zij degene kon zijn die Elvire een stem kon geven. Drie dagen lang, aan zee, ging ze met haar in gesprek. Het werd een gesprek dat voor Van Wymersch nog eens  schrijnend duidelijk maakte dat waar je wieg staat bepalend is voor de kansen die je krijgt.

Jongste procureur des Konings

In 2019 maakte Van Wymersch de overstap naar het parket van Halle-Vilvoorde, als procureur des Konings. De jongste van België ooit. "Misschien zal ik mij dubbel moeten bewijzen als jonge vrouw, maar dat schrikt mij niet af. Ik zie dat wel zitten", zei ze toen in "Touché".

"De uitdagingen zijn enorm. Soms lijkt het alsof ik zwem in een grote oceaan, maar ik zwem graag." Haar rol na de aanslagen bleef haar duidelijk bij, want ze had meteen al zeker één werkpunt voor ogen: een veiligheidsplan voor de luchthaven in Zaventem. Een "mini-maatschappij", noemt ze de luchthaven zelf, die dan ook aparte aandacht vereist. "Zoals elke politiezone een eigen zonaal veiligheidsplan heeft, moet de luchthaven zo'n plan hebben", vindt Van Wymersch. Dat plan is er vorig jaar dan ook gekomen.

Wie haar opvolgt als procureur des Konings, is voorlopig onduidelijk.

Meest gelezen