© Eva Rossie

Naaktfoto's in Kasteel van Laarne vertellen het verhaal van onderdrukte kasteelvrouwen

In het Kasteel van Laarne opent een opvallende fototentoonstelling: Les (Dés)Habilleuses, met (naakt)foto's van de Gentse fotografe Eva Rossie. Ze raakte geïnspireerd door de beladen geschiedenis van het kasteel, met enerzijds de heksenvervolging en anderzijds de onderdrukte edelvrouwen. Een van de foto's, met een halfnaakte vrouw in de kapel van het kasteel, kreeg al wat commentaar te verduren.

Het Kasteel van Laarne, een middeleeuwse waterburcht op een boogscheut van Gent, doet vanaf morgen dienst als tentoonstellingsruimte voor de foto's van Eva Rossie. Ze nam alle foto's ook met het kasteel als decor. "Het is geweldig om ze er nu te zien hangen. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit mag doen", reageert ze.

Beladen geschiedenis

Het project ontstond nadat de fotografe een privérondleiding kreeg in het kasteel. "Véronique Lambert, de kasteeldirecteur, had mij en nog een paar anderen uitgenodigd. Ze vertelde honderduit over de geschiedenis van het kasteel en dan vooral de beladen geschiedenis rond de vrouwen die er geleefd hebben", herinnert Rossie zich.

"Enerzijds zijn hier heel wat heksen ondervraagd, gefolterd en veroordeeld. Anderzijds hebben hier ook edelvrouwen geleefd die, in een patriarchaal systeem, onderworpen waren aan strenge regels", gaat ze verder. "Ik heb beelden gemaakt die daarop geïnspireerd zijn, maar toch ook een hedendaagse link hebben."

Bevrijde vrouwen (en mannen)

Net als de vrouwen toen, zijn de vrouwen vandaag ook niet volledig vrij volgens Rossie. "Er zijn nog steeds te veel vrouwen die het gevoel hebben dat ze gebonden zijn aan regels die hen worden opgelegd door bijvoorbeeld de media en de mode. Die regels zijn niet neergeschreven, maar ook voelbaar. Ze zorgen voor bepaalde complexen."

De fotografe heeft geprobeerd om haar modellen wel een gevoel van vrijheid te geven. "Ik heb getracht om beelden te maken die uitstralen dat vrouwen - in mijn vizier, in mijn camera - zich kunnen bevrijden", legt ze uit. Al nodigde ze niet alleen vrouwen uit. "Ik wil niet alleen focussen op wat vrouwen beleven en hoe zij zich bevrijden van vooroordelen, maar ook mannen."

Naaktfoto in kapel doet stof opwaaien

Een van de foto's werd genomen in de kapel van het kasteel. "Je ziet hoe een kleedster een edelvrouw aankleedt. Ik toon het contrast tussen aangekleed worden, en jezelf blootgeven", zegt fotografe Rossie. De foto wordt gebruikt voor de cover van het boek van de fotoreeks, en deed stof opwaaien. 

"De voormalige kasteelheer vindt het niet kunnen: naakt in een kapel. Maar de kapel is niet gewijd", stelt ze. "Bovendien breng ik alles gestyleerd, ik heb een achtergrond in de modefotografie en neem die mee in de foto's. Het draait om esthetiek."

Meest gelezen