Bodyguard van minister Annelies Verlinden praat uitzonderlijk over zijn werk: "Ik luister niet naar wat mensen zeggen, ik kijk naar wat ze doen"

De bodyguard van minister van Binnenlandse zaken, Annelies Verlinden (CD&V) sprak in “Goeiemorgen Morgen!” op Radio2 uitzonderlijk over zijn werk. “We houden iedereen in de gaten. Non-verbaal gedrag is voor ons belangrijk, misschien wel belangrijker dan woorden”, aldus persoonsbeveiliger Niels. 

Sinds een tijd krijgt minister Annelies Verlinden bescherming van een inspecteur van de federale politie. Die persoon houdt de omgeving in de gaten op uitstappen en tijdens bepaalde activiteiten. “Toen ik minister werd, had ik nooit gedacht dat dit erbij kon horen", vertelt Verlinden op Radio2. "Je geeft plots een deel van je vrijheid af en dat is heel heftig. Gelukkig doen deze mensen hun best om heel discreet te zijn. Al is dat niet altijd evident, want ze moeten mij tegelijkertijd ook goed in de gaten houden.”

Reisweg minister op voorhand bekeken

Bodyguard Niels, of persoonsbeveiliger zoals de politie het liever noemt, is ook aanwezig bij Radio2 tijdens het bezoek van de minister. Hij praat uitzonderlijk ook over zijn job. De man komt uit veiligheidsredenen niet in beeld, maar praat wel zonder stemvervorming. 

"Ik ben als hoofdinspecteur verbonden aan de dienst Directie bescherming van de federale politie.", zegt Niels. “Mijn job bestaat voornamelijk uit mensen begeleiden van A naar Z. We bekijken welke verplaatsingen ze gaan doen en bekijken dan op voorhand ook de reisweg zodat we de risico's kunnen inschatten.”

Ik schrok toen er plots iemand voor mijn voordeur stond. Dan ben je op je hoede

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse zaken (CD&V)

Persoonsbeveiligers houden de omgeving nauwlettend in de gaten. Maar ze zijn vooral alert voor dingen die mensen doen. "Mensen hoeven niet per se iets te zeggen om zich verdacht te maken. Ook non-verbaal gedrag is belangrijk", zegt Niels. 

Zelf vindt hij zijn job vooral boeiend. Naar eigen zeggen is hij nog nooit bang geweest. "Angst is een heel slechte raadgever. We worden erop getraind om het hoofd koel te houden en dat lukt ook."

Ook Annelies Verlinden geeft aan dat ze nog nooit echt bang is geweest. "Ik schrok wel toen er plots mensen aan mijn voordeur stonden. Ze wilden me persoonlijk een brief bezorgen. Dan ben je wel even op je hoede. Maar bang zijn heeft geen zin, dan raak je verlamd en doe je niets meer." 

Niet alleen ministers beveiligd

Minister Verlinden is niet de enige persoon die beveiligd wordt. Regelmatig duiken er andere verhalen op in de media. Zo werd minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) recent nog in een safehouse geplaatst, toen bleek dat criminelen hem wilden ontvoeren. 

Niet alleen ministers worden beveiligd. "Ook burgemeesters van een bepaalde gemeente kunnen extra beveiliging krijgen", zegt Verlinden. "Dat kan een persoonsbeveiliger zijn, maar evengoed kan de politie ook extra patrouilleren in de buurt van de woning of het werk. Het crisiscentrum maakt altijd een analyse van de risico's en op basis daarvan wordt er beslist of bescherming nodig is en hoe die eruit ziet." Hoeveel mensen er beveiligd worden in ons land wil de politie niet zeggen. De gegevens blijven geheim uit veiligheidsoverwegingen. 

Meest gelezen