AFP or licensors

Tientallen arrestaties en gewonden na bestorming parlementsgebouw in Suriname

Duizenden demonstranten hebben in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo het parlementsgebouw bestormd. Zeker 50 mensen zijn gearresteerd, twintig anderen zijn gewond geraakt. De protestactie begon aanvankelijk rustig, maar al snel liepen de gemoederen hoog op. De politie zette traangas in en loste waarschuwingsschoten.

In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo zijn de protesten tegen de regering ontaard in hevige rellen. Daarbij werden al zeker 50 mensen gearresteerd, twintig anderen geraakten gewond. De betogers hebben het parlementsgebouw bestormd en verschillende winkels werden geplunderd. Er werd met flessen en stenen gegooid. Daarbij liepen de verschillende gebouwen ook schade op. Ook werd een poging tot brandstichting ondernomen. 

BEKIJK - Betogers koelen hun woede op het parlementsgebouw en winkels in de buurt:

Videospeler inladen...

In een televisietoespraak zei de president van Suriname dat het leger werd ingeschakeld om de orde in de hoofdstad te herstellen. Tot 6 uur deze ochtend was een avondklok van kracht. Inwoners werden opgeroepen om "zich niet op straat te begeven". Ook de politie zette helikopters in om de situatie onder controle te krijgen. Op de grond schoot ze in de lucht om de rust te herstellen.

Een groot deel van de Surinaamse bevolking is ontevreden door de bezuinigingsmaatregelen die de regering de afgelopen periode heeft genomen. Zo zijn vorige week onder andere de prijzen van brandstof, gasflessen en internet fors verhoogd. Ze eisen onder meer het vertrek van president Santokhi.

Suriname, wat is daar aan de hand?

  • Suriname is zo goed als failliet en de armoede is er groot. Meer dan 70 procent van de bevolking leeft er onder de armoedegrens. 
  • Chan Santokhi, de president van het land en voormalig politiecommissaris, nam de macht over van de corrupte Desi Bouterse en erfde van hem een land met een lege staatskas, dat in diepe crisis verkeert. Santokhi beloofde beterschap, maar kon die belofte nog niet waarmaken.
  • Santokhi en zijn ministers staan onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat Suriname helpt bij het saneren van zijn torenhoge staatsschuld.
AFP or licensors

De Surinaamse regering is erg verbolgen over de vernielingen die aangericht werden door een groep antiregeringsdemonstranten. Ze keurt ten zeerste af dat betogers het parlementsgebouw met geweld binnendrongen, zo liet de regering van president Chan Santokhi in een verklaring weten.

Santokhi en zijn regering zeggen er alles aan te doen om te voorkomen dat de rechtsstaat en de democratische instituten, zoals het parlement, aangetast worden. De regering heeft een speciale taskforce opgericht voor het opsporen van de personen die het parlement zijn binnengedrongen en vernielingen hebben aangericht.

Meest gelezen