Kurt Desplenter

Gevangenis van Brugge overbevolkt: "Drie gevangenen in cel voor één persoon"

In de gevangenis in Brugge zitten voortaan drie gevangenen samen in een cel die normaal voor één persoon is. Er is ook een tekort aan bestek, kledij en infrastructuur. Doordat de gevangenen zo dicht op elkaar leven, zijn er de laatste weken ook meer conflicten. 

Vorig jaar werden al bijna 100 bedden bijgeplaatst in de gevangenis van Brugge om extra gedetineerden op te vangen, maar dat blijkt niet voldoende te zijn. Door de overbevolking moeten er voortaan drie gevangenen samen in een cel die normaal voor één persoon is. Doordat de gevangenen zo dicht op elkaar leven, zijn er de laatste weken ook meer conflicten.

Dat komt omdat de gevangenen 23 uur per dag samen zitten in een cel van acht vierkante meter. Daarin staat een stapelbed voor twee personen en ligt er een matras op de grond. "Het minste dat we kunnen doen is de mensen wat degelijke kledij en bestek geven, maar zelfs dat hebben we niet", zegt Peter Millecam van het ACV. "De situatie is schrijnend."

Oplossing

Het gevangeniswezen geeft toe op de hoogte te zijn van de situatie in de gevangenis in Brugge. "We zijn ons hiervan bewust", reageert woordvoerder Kathleen Van De Vijver. "Er is geen toveroplossing. We trachten de gevangen maximaal te spreiden, maar we zien dat er heel veel mensen worden aangehouden. Daarom willen we in de eerste plaats de gedetineerden op een humane manier huisvesten."

In de gevangenis van Brugge worden ook gedetineerden opgevangen van de gevangenis in Ieper. Die wordt op dit moment vernieuwd. "Volgend jaar in januari zal daar opnieuw plaats zijn voor 168 mensen. Binnenkort gaat ook de gevangenis van Dendermonde open, daar zijn 300 plaatsen. Tot slot gaan we ook dagelijks gedetineerden screenen en kijken of ze in aanmerking komen voor het detentiehuis in Kortrijk", zegt Van De Vijver. 

Meest gelezen