© Denderleeuw

Watertoren aan station Denderleeuw wordt gesloopt

De watertoren aan het station van Denderleeuw zal dan toch worden afgebroken. De NMBS heeft een vergunning verkregen om de toren uit 1925 te slopen. Het gemeentebestuur wilde hem houden en restaureren, maar de toren bleek in te slechte staat. De watertoren werd een eeuw geleden gebouwd om stoomtreinen te bevoorraden met gezuiverd water uit de Dender.

De NMBS gaat de watertoren aan het station in Denderleeuw dan toch slopen. Uit het onderzoek van een extern bureau blijkt dat de toren niet meer te redden valt. De toren werd gebouwd in 1925 om stoomtreinen te kunnen bevoorraden met gezuiverd Denderwater. 

 

De stad Denderleeuw wilde de watertoren behouden en restaureren, maar dat blijkt onhaalbaar. NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman: "We hebben grondig onderzocht wat we met de watertoren konden doen, om er bijvoorbeeld een andere functie aan te geven, maar dat bleek niet mogelijk ook omdat de toren zich tussen twee sporen bevindt en niet toegankelijk is via de openbare weg."

 

Net omdat de toren zo dicht bij de sporen staat, vormt hij ook een veiligheidsprobleem. "Vandaar dat we hebben besloten, in het kader van de spoorveiligheid, om de toren te slopen", besluit Dimitri Temmerman.

Meest gelezen