AFP or licensors

China noemt neerschieten van ballon "hysterisch" en "absurd": "Gaat de VS nu alle ballonnen ter wereld neerhalen?"

Twee weken nadat de Verenigde Staten een Chinese ballon hebben neergehaald, heeft de Chinese directeur van het Centraal Bureau voor Buitenlandse Zaken Wang Yi fel uitgehaald naar de VS. Op de jaarlijkse Veiligheidsconferentie van München bestempelde Wang de Amerikaanse reactie als “onvoorstelbaar”, “hysterisch” en “absurd”.

Het is intussen precies twee weken geleden dat een F-22-gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht een geheimzinnige luchtballon uit de lucht heeft geschoten, die al dagen boven de VS hing. 

Volgens de Verenigde Staten ging het om een Chinese spionageballon, uitgerust met antennes en grote zonnepanelen, waarmee heel wat informatie en communicatie verzameld konden worden. China houdt echter vol dat het om een weerballon ging die door de wind uit koers was geblazen. 

In de week die daarop volgde, heeft de VS nóg drie objecten uit de lucht geschoten, maar daarover zei president Joe Biden dat ze niks met China te maken hadden, maar dat ze wellicht van bedrijven of onderzoekers waren.

Hoe het ook zij: twee weken na het neerhalen van de eerste ballon is de diplomatieke storm tussen de Verenigde Staten en China allerminst gaan liggen. Dat is vandaag nog eens duidelijk gebleken tijdens de Veiligheidsconferentie van München. 

Op die jaarlijkse topbijeenkomst liet topdiplomaat Wang Yi duidelijk zijn ongenoegen blijken over het ballonincident. 

De manier waarop de VS hiermee zijn omgegaan, noemt Wang “onvoorstelbaar”, “hysterisch” en een “absurde schending van internationale normen”. “Er zijn zoveel ballonnen over de wereld, van verschillende landen. Gaan de Verenigde Staten ze allemaal neerschieten?” vroeg Wang zich hardop en schertsend af.

BEKIJK - De scherpe uitspraak van de Chinese directeur van het Centraal Bureau voor Buitenlandse Zaken Wang Yi:

Videospeler inladen...

Ontmoeting?

Het ballonincident leidde er twee weken geleden al meteen toe dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn geplande bezoek aan China uitstelde. Het is nu afwachten of Blinken, die ook te gast is op de conferentie van München, nu wel een ontmoeting zal hebben met zijn Chinese ambtgenoot.

Archieffoto, van een ontmoeting tussen Wang en Blinken vorig jaar

De Amerikaanse publieke radiozender NPR ving in de wandelgangen op dat er wel degelijk een ontmoeting gepland zou zijn tussen Blinken en Wang.  

Volgens Wang moet de VS zijn fouten onder ogen zien en dit incident oplossen, dat de Chinees-Amerikaanse relaties heeft beschadigd. Hij hoopt dat de VS een pragmatisch en positief beleid kan voeren ten aanzien van China, zodat de betrekkingen tussen beide landen weer goed worden.

Dat is nog maar de vraag, want tegelijkertijd heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in München de westerse landen opgeroepen "om niet dezelfde fout te maken met China" als met Rusland. 

"We mogen niet te afhankelijk worden van producten en grondstoffen die we importeren", zei Stoltenberg in een toespraak tijdens de veiligheidsconferentie.

"De oorlog in Oekraïne heeft het gevaar getoond van een overdreven vertrouwen in autoritaire regimes", zei Stoltenberg. "Niet lang geleden hielden velen vol dat de Russische import een puur economische kwestie was. Dat is niet zo. Het is een politieke kwestie."

Volgens Stoltenberg "gaat het over onze veiligheid". "Want de Europese afhankelijkheid van Russische energie heeft ons kwetsbaar gemaakt." Volgens hem moet "vermeden worden om belangrijke technologie te exporteren die tegen ons kan worden gebruikt, en moet onze essentiële infrastructuur beschermd worden".

Videospeler inladen...

Handel

Stoltenberg zei dat we "uiteraard moeten blijven handel drijven en ons economisch moeten engageren met China". "Maar onze economische belangen mogen het niet halen van onze veiligheidsbelangen", klinkt het. Stoltenberg zegt dat het "normaal is dat we ons beschermen". 

"Maar daarbij moeten we eraan denken dat de handel met vrienden en bondgenoten ons sterker en weerbaarder maakt. We mogen geen nieuwe barrières creëren tussen vrije en open economieën", zei Stoltenberg. "De belangrijkste les van de oorlog in Oekraïne is dat Noord-Amerika en Europa verenigd moeten blijven."

Meest gelezen