Homoseksuele vluchteling uit Tsjetsjenië opgepakt in Moskou en "naar front in Oekraïne gestuurd"

Op de luchthaven van Moskou is Idris Arsamikov (28) uit Tsjetsjenië opgepakt, een homoseksuele vluchteling die in Nederland verbleef en naar zijn thuisstad was gereisd om de uitvaart van zijn vader bij te wonen. Volgens LGBTQIA+-organisaties is zijn geaardheid de reden van zijn arrestatie. In een video op sociale media beweert hij (mogelijk onder dwang) dat hij binnenkort naar het front in Oekraïne trekt.

De reis van Idris Arsamikov naar zijn thuisstad in Tsjetsjenië om afscheid te nemen van zijn overleden vader, heeft een onverwachte wending genomen. De 28-jarige homoseksuele vluchteling, die sinds 2018 in Nederland verbleef, is op de terugweg gearresteerd en vastgehouden op de luchthaven van Moskou.

LGBTQIA+-activisten vermoeden dat de geaardheid van Arsamikov de reden is voor zijn arrestatie. Ze vrezen dat hij door veiligheidsagenten in Tsjetsjenië, een deelstaat van Rusland, gemarteld zal worden. Het is niet de eerste keer dat Arsamikov gearresteerd wordt. Ook toen hij in Tsjetsjenië was om de uitvaart van zijn vader bij te wonen, werd hij een aantal keren opgepakt.

"Geen homo's in Tsjetsjenië"

Sinds de arrestatie op de luchthaven van Moskou, verloor iedereen contact met Arsamikov. Volgens zijn advocaat wordt hij nu opnieuw overgebracht naar Tsjetsjenië. 

Tsjetsjenië en de LGBTQ+-gemeenschap

  • Tsjetsjenië is een autonome deelrepubliek van de Russische Federatie, gelegen in de noordelijke Kaukasus.
    • Bevolkingsaantal: ongeveer 1 miljoen
    • Officiële talen: Russisch, Tsjetsjeens
  • Er is een harde repressie van de homogemeenschap in Tsjetsjenië, ze worden er nog vaak vervolgd en gemarteld
  • Volgens de omstreden president Ramzan Kadirov "leven er geen homoseksuelen in Tsjetsjenië"

BEKIJK - "In Tsjetsjenië zijn geen homo's", zei de autoritaire leider Ramzan Kadirov op 5 augustus 2017 in "Het journaal", terwijl homomannen uit de deelrepubliek van Rusland getuigden over de gruwelijke martelingen die ze er moesten ondergaan:

Videospeler inladen...

Arsamikov ontvluchtte Tsjetsjenië nadat hij in 2017 ook al eens werd gearresteerd. In die periode werd in Tsjetsjenië een klopjacht op homoseksuele mannen gehouden. 

Hij werd gemarteld en bekende uiteindelijk dat hij homo is. Na zijn vrijlating vluchtte hij naar Nederland. Daar kreeg hij politiek asiel. Vorig jaar verloor hij zijn verblijfsstatus toen hij terugkeerde naar zijn thuisstad. 

Naar het front

"Het is een uitzonderlijk moeilijke keuze die Arsamikov moest maken: de uitvaart van je vader missen of het risico om gemarteld te worden opzoeken", zegt een woordvoerder van COC Nederland, een van de belangenorganisaties die zich inzetten voor het lot van Arsamikov.

Ondertussen plaatste Arsamikov ook een video op sociale media waarin hij ontkent dat hij homo is. Hij zegt dat zijn rechten gerespecteerd worden én dat hij binnenkort naar het front in Oekraïne trekt. 

"De video is duidelijk onder dwang opgenomen", stelt Ljoesi Sjtein van de Russische LGBTQIA+-organisatie SK SOS op basis van zijn woordkeuze en manier van praten. "Zulke video's zijn een gangbare methode van de Tsjetsjeense autoriteiten."

BEKIJK - Op 13 april 2017 bracht "Terzake" deze reportage over de situatie voor leden van de LGBTQIA+-gemeenschap in Rusland en in Tsjetsjenië in het bijzonder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen