Nederland zet opnieuw Russische diplomaten het land uit wegens spionage

Nederland zet opnieuw een aantal Russische diplomaten het land uit wegens spionage. Daarnaast wordt het Nederlandse consulaat-generaal in de Russische stad Sint-Petersburg tijdelijk gesloten en gaat het Russische handelskantoor in Amsterdam dicht. Dat heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra bekendgemaakt.  

Vorig jaar maart zette de Nederlandse regering zeventien Russische inlichtingenofficieren het land uit. Dat gebeurde kort na de Russische inval in Oekraïne. Moskou reageerde door vijftien Nederlandse diplomaten uit te wijzen. 

Den Haag en Moskou spraken toen af om nieuwe diplomaten te sturen, maar de gesprekken hierover zijn vastgelopen. Volgens Hoekstra weigeren de Russen visa te geven voor nieuwe Nederlandse diplomaten voor het consulaat-generaal in Sint-Petersburg en moet het daarom vanaf maandag dicht, door personeelsgebrek. 

Tegelijk probeert Rusland volgens Hoekstra heimelijk steeds weer inlichtingenofficieren te stationeren in Den Haag. Hoekstra noemt dat "onaanvaardbaar". Het handelskantoor in Amsterdam moet daarom vanaf dinsdag sluiten.

Tot slot heeft de Nederlandse regering besloten dat er niet meer Russische diplomaten in Nederland mogen zijn dan Nederlandse diplomaten in Rusland. Een aantal Russische diplomaten moet daarom het land verlaten. Ze krijgen daarvoor twee weken de tijd.

Meest gelezen