Selena Gomez op de Golden Globes op 11 januari.

Actrice en lupuspatiënt Selena Gomez zet bodyshamers op hun plek: "Ga weg, ik zou liever gezond dan slank zijn"

De Amerikaanse actrice en zangeres Selena Gomez heeft op TikTok het hoofd geboden aan de mensen die kritiek geven op haar gewicht. Gomez, die lijdt aan de auto-immuunziekte lupus, legt uit dat ze bijkomt door haar medicatie, maar benadrukt dat dat niet erg is. "Mijn medicatie helpt mij. Ik zou liever gezond dan slank zijn."

In 2014 kreeg de Amerikaanse zangeres en actrice Selena Gomez (30) te horen dat ze lijdt aan de auto-immuunziekte lupus. Sindsdien is ze altijd openhartig geweest over de aandoening en wat die met haar doet. 

Zo onderging Gomez in 2017 een levensnoodzakelijke niertransplantatie waar ze uitgebreid over heeft gepraat. Ook in haar documentaire "Selena Gomez: my mind and me" uit 2022 vertelt ze over haar mentale en fysieke moeilijkheden.

BEKIJK - Op 15 september 2017 bracht "Karrewiet" deze reportage over de niertransplantatie van Selena Gomez, ons kinderjournaal ging toen ook langs bij een kleine jongen die eveneens zo'n transplantatie had ondergaan:

Videospeler inladen...

Lupus is een ziekte waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt. De aandoening kan verschillende organen aantasten en de symptomen lopen erg uiteen. Patiënten krijgen bijvoorbeeld te maken met ontstekingen, spierpijn, gewrichtsklachten, hart- en nierproblemen, mondletsels, vlekken op de huid... Het is een chronische ziekte, met afwisselend opflakkeringen en rustigere periodes. Over de oorzaak van lupus is vrij weinig bekend.

Golden Globes

Na haar verschijning op de Golden Globes vorige maand werd op sociale media veel commentaar gegeven op het gewicht van Gomez. De actrice, die erom bekendstaat voor zichzelf op te komen, liet zich ook deze keer niet doen. Gisteren ging ze live op TikTok om het over haar gewichtstoename en de opmerkingen erop te hebben.

Ze legt uit dat haar lichaam door de lupusmedicatie water vasthoudt, waardoor ze bijkomt. "Wanneer ik de medicatie niet neem, verlies ik weer gewicht." Tegelijkertijd biedt ze bodyshamers het hoofd. "Ik ben liever gezond dan slank. Ik wil voor mezelf zorgen. Mijn medicijnen zijn belangrijk voor mij en helpen mij."

"Ik wil iedereen bedanken die me steunt en begrijpt. Doe je dat niet, ga dan weg. Ik geloof niet in shamen, of dat nu gaat over een lichaam of iets anders."

"Ik wil dat mensen weten dat ze mooi en geweldig zijn", steekt ze ook haar fans een hart onder de riem. "Niemand zou zich moeten schamen voor wat die doorstaat. Niemand kent het volledige verhaal."

"Dankjewel"

Op sociale media wordt Gomez nu geprezen voor haar openhartigheid. "Mijn gewicht schommelt ook door mijn medicatie", schrijft iemand. "Ik ben blij dat iemand als Selena Gomez er zo open over praat." Veel mensen bewonderen dat ze haar platform hiervoor gebruikt. "Dankjewel Selena, om voor jezelf en voor anderen op te komen."

"Lupus is al erg genoeg zonder onwetende, gemene mensen", zegt iemand anders. "Wees lief voor elkaar." Nog iemand anders bedankt haar voor het licht dat ze schijnt op de ziekte. "Omdat ik haar symptomen herkende, ben ik naar de dokter gegaan. Hiervoor had ik nog nooit van lupus gehoord." 

Meest gelezen