Radio2

12 maanden cel met uitstel voor "buskaper" die centrum van Ieper onveilig maakte

De man uit Poperinge die vorig jaar een bus van De Lijn heeft gekaapt, is veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel. Hij is ook zijn rijbewijs kwijt voor drie maanden en hij moet een boete betalen van 2.400 euro.

"Het was hier in oktober 2021 even Hollywood aan de IJzer", beschreef de advocaat van twee agentes de zaak. De dames stelden zich burgerlijke partij omdat ze bijna aangereden werden door de man uit Poperinge. Ze probeerden met een blokkade aan de Rijselpoort om de man met de lijnbus tegen te houden. 

Even daarvoor was de man een avond gaan feesten met vrienden in Ieper, maar hij had geen vervoer terug. Hij had dan maar een bus van De Lijn gestolen van de stelplaats. Hij werkte daar ooit als mecanicien en wist dat de bussen niet afgesloten werden. De sleutel van een van de bussen zat nog op het contact en de man kon ermee vandoor.

Hij reed aan waanzinnige snelheden door het centrum, waar op dat moment de zaterdagmarkt aan de gang was. Bij de blokkade aan de Rijselpoort schoot de politie vervolgens richting de bus, maar de chauffeur bleef maar plankgas geven. Na een wilde achtervolging kwam de bus uiteindelijk tot stilstand op een hoeve.

Straf met uitstel

De man heeft nu twaalf maanden cel met uitstel gekregen, een boete van 2.400 euro, waarvan 400 euro effectief en een rijverbod van drie maand, waarvan één maand met uitstel. "Aan het herstel van het recht tot sturen worden nog medische en psychologische proeven gekoppeld", verklaarde de rechter.

Er werden ook schadevergoedingen toegekend: aan beide agentes 1.000 euro en 750 euro aan De Lijn. Dat is een stuk minder dan de 2.500 euro die ze oorspronkelijk had gevorderd voor reputatieschade.

Meest gelezen