© Archief VRT NWS

Een carpoolrit om nooit te vergeten: belleman uit Geraardsbergen is in 1985 onterecht in verband gebracht met Bende van Nijvel

Onterecht aanzien worden als onderdeel van de Bende van Nijvel: het is wat belleman Pieter Pools uit Geraardsbergen in 1985 overkwam, een dag na de overval in Aalst. Getuigen hadden de rijkswacht getipt dat De Reus in zijn wagen zat waarmee hij carpoolde, waarop hij werd klemgereden. "De machinegeweren waren op onze auto gericht."

Op een doodgewone werkdag in 1985 beleefde Pieter Pools de schrik van z'n leven. Vandaag kan de belleman van Geraardsbergen er best om lachen, maar toen liet alles wel een diepe indruk na. 

"Een dag nadat de Bende van Nijvel een overval had gepleegd op de Delhaize in Aalst trok ik naar het werk. Wij carpoolden toen elke dag met enkele collega's, maar eentje was wat later." 

"Dus stonden wij op een parking in Voorde te wachten. Daar had iemand uit de buurt ons opgemerkt hoorden we achteraf. Blijkbaar vond die persoon onze donkere auto verdacht. Die dacht dat mijn collega die voorin zat De Reus van de Bende van Nijvel was."

"Wij werden tegen de muur gezet terwijl collega's ons passeerden"

Het duurde nog enkele kilometers voor Pools en z'n collega's werden klemgereden in Ninove. "Wij werden klemgereden door verschillende combi's. De machinegeweren werden op ons gericht en we werden uit de auto gesleurd." 

"Toen moesten we tegen de muur gaan staan met armen en benen gespreid en we mochten niets zeggen. Spreken lukte sowieso niet, omdat we niet wisten wat er gebeurde." 

Het hele gebeuren heeft een diepe indruk nagelaten bij de belleman. "Nu kunnen we er om lachen, maar toen waren we er niet goed van. We werden volledig gecontroleerd. De auto werd ondersteboven gehaald. En toevallig had ik mijn identiteitskaart niet bij, waardoor alles nog wat langer duurde."

"De collega's riepen 'handen omhoog' toen we op het werk toekwamen"

Veel collega's van Pools passeerden hem terwijl hij tegen de muur stond. "We waren natuurlijk te laat op het werk. Omdat de politie alles blokkeerde voor de controle, kon iedereen die passeerde zien dat wij het waren."

"Ook onze collega's die per bus naar het werk gingen. Zij maakten meteen grapjes toen we aankwamen. Het is iets om nooit te vergeten", besluit Pools.

Meest gelezen