Imeldaziekenhuis Bonheiden bouwt nieuw dagziekenhuis: "Steeds meer ingrepen kunnen in daghospitalisatie gebeuren"
Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden hoopt halverwege 2024 te kunnen starten met de bouw van een nieuw dagziekenhuis, goed voor vier verdiepingen en 4.500 vierkante meter. Door nieuwe technieken kunnen steeds meer ingrepen in daghospitalisatie gebeuren, zonder dat een langere opname noodzakelijk is. Momenteel is het dagziekenhuis ondergebracht in containers.
Het aantal mogelijke ingrepen in een dagziekenhuis is sinds begin dit jaar meer dan verdubbeld, tot 251. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De trend dat veel patiënten korter in het ziekenhuis moeten blijven, is al enkele jaren aan de gang. De capaciteit van het daghospitaal in het Imeldaziekenhuis is ook te klein en te verouderd. Daarom ontwikkelde het Imeldaziekenhuis enkele jaren geleden een masterplan voor de toekomst.
Momenteel is er al een nieuwbouw in gebruik waar de polikliniek urologie en enkele administratieve diensten zijn ondergebracht. Er wordt ook volop gebouwd aan een nieuw slaaplabo. Daar komt nu een volledig nieuw chirurgisch dagziekenhuis bij. Als alle vergunningen in orde komen, start de bouw ergens halverwege 2024 om tegen eind 2025 klaar te zijn.
Ook winst voor patiënten die langere tijd in ziekenhuis moeten blijven
"Nu worden de mensen die komen voor een dagopname in een container ondergebracht. Ze worden dan naar het ziekenhuis gebracht voor de ingreep zelf. Als het nieuwe dagziekenhuis klaar is, zal alles daar kunnen gebeuren", zegt facilitair directeur Stefaan Claeys. De nieuwbouw is ook goed nieuws voor patiënten die toch langere tijd in het ziekenhuis moeten blijven. "Door de ingrepen in daghospitalisatie daar weg te halen, komt er meer plaats en betere zorg voor de meer gespecialiseerde ingrepen."
De investering van 30 miljoen euro wordt voor één derde door onze artsen betaald. Zij geloven in onze visie en hun toekomst.
De uitvoering van het hele masterplan kost zo'n 30 miljoen euro. "Het ziekenhuis betaalt die hele investering. De overheid voorziet hiervoor geen financiering. De artsen dragen voor één derde bij." Bovenop de bedagen die ze al afdragen aan het ziekenhuis, doen ze dus een extra inspanning. "Dat vraagt een groot engagement en dat betekent ook dat ze achter onze visie staan. Het gaat natuurlijk ook om hun toekomst", zegt Claeys.
