©Chris Tienpondt

Actiecomité niet te spreken over bevraging rond toekomst vissersboot BOU-8 in Boekhoute

Het actiecomité SOS BOU-8 is er niet over te spreken dat de gemeente Assenede haar inwoners gaat vragen wat er met de historische vissersboot BOU-8 moete gebeuren, restaureren of niet. Volgen het actiecomité is dat niet zinvol. De gemeente moet volgens hen zelf het initiatief nemen om het restauratiedossier vlugger te laten goedkeuren. 

De BOU-8 is in Boekhoute, bij Assenede hét symbool van het rijke vissersverleden van het dorp.  De vissersboot is erkend als varend erfgoed, maar er zijn ook dringende restauratiewerken nodig en die kosten lopen op. "Wij willen dat de gemeente in Brussel aandringt om het restauratiedossier zo vlug mogelijk goedgekeurd te krijgen, dan hoeft een dergelijke bevraging bij de bevolking niet. In de bevraging mogen de inwoners zelf hun zegje doen of ze een restauratie al dan niet zien zitten en dat vinden we niet de juiste manier", zegt Alex Van Wynsberghe. 

"We zijn emotioneel betrokken bij het vissersschip en willen dat het zo vlug mogelijk wordt gerestaureerd"

De gemeente heeft eind vorig jaar beslist om aan de bevolking te vragen wat er met BOU- 8 moet gebeuren, restaureren of niet. "Maar dat vinden we nu niet aan de orde. We willen vooral dat ons varend erfgoed zo vlug mogelijk wordt gerestaureerd en weer in volle glorie kan schitteren. We willen dat de gemeente inspanningen doet in Brussel om ons ingediend restauratiedossier vlugger door de administratieve mallemolen te krijgen", zegt Alex Van Wynsberghe. 

De kosten aan BOU 8 lopen op

Het actiecomité SOS BOU-8 beseft dat er ondertussen extra kosten zijn aan de historische vissersboot, maar vraagt en blijft aandringen om het restauratiedossier zo vlug mogelijk rond te krijgen. "Een bevraging bij de bevolking zorgt alleen maar voor tweedracht in de gemeente, want sommige mensen willen wel een restauratie, voor anderen hoeft dat niet. We vragen duidelijkheid en willen dat de gemeente snel optreedt om eindelijk werk te maken van dat dossier. Dat restauratiedossier moet in Brussel alleen wat hoger op de stapel komen en misschien een duwtje krijgen van Assenede.", laat het actiecomité nog weten. 

Meest gelezen