Archiefbeeld ter illustratie.

Stijl leidinggevenden speelt belangrijke rol in het voorkomen van een burn-out

Maar een derde van de leidinggevenden in België heeft een leiderschapsstijl die burn-out helpt te voorkomen. Dat blijkt na een bevraging bij werknemers door hr-dienstenbedrijf Securex en de KU Leuven. Zo heeft maar 1 procent van de werknemers ernstige burn-outklachten bij een ondersteunende leidinggevende. Bij een strikt controlerende, toxische leidinggevende gaat het om 38 procent.

Werknemers die ondersteunend leiderschap ervaren, zien hun belangrijke psychologische basisbehoeften beter ingevuld. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Securex en de KU Leuven bij Belgische werknemers.

Ondersteunend leiderschap zorgt voor een hecht team en een gevoel van verbondenheid. In zo'n werksfeer voelen werknemers zich autonoom en zinvol, en kunnen ze zichzelf zijn. Dit soort leiderschap bevordert ook competenties waarbij medewerkers hun talenten kunnen benutten en ontwikkelen.

Dit staat in schril contrast met een toxische leider die controlerend en passief overkomt, en geen structuur of visie biedt. Daarnaast zijn er ook leidinggevenden met een ongedefinieerde stijl. Die kunnen - zoals de beschrijving doet vermoeden - kenmerken hebben van beide soorten leiderschap.

Burn-outrisico

De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor 32 procent het mentale welzijn. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat niet meer dan een derde van leidinggevenden op de Belgische arbeidsmarkt een ondersteunende leiderschapsstijl hanteert. 

Van de 33 procent werknemers die een leidinggevende hebben met een goede stijl loopt maar 1 procent risico op ernstige burn-outklachten. Daartegenover loopt 54 procent wie een toxische leidinggevende heeft (zo'n 5 procent van de werknemers), risico op een burn-out. 38 procent kan zelfs elk moment uitvallen.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is het gevolg van een langdurige overbelasting, waardoor je een tekort aan energie hebt. Je voelt je niet in staat nog iets te doen, zeker niet werkgerelateerd. Een belangrijk verschil met een depressie, is dat het laatste kan ontstaan zonder dat er sprake is van overbelasting. 

Het negatieve effect van een toxische leider blijkt ook groter te zijn bij werknemers die niet telewerken dan bij werknemers die wel telewerken. 

"Toxisch leiderschap moet absoluut vermeden worden", zegt professor Anja Van den Broeck (KU Leuven). "Als organisaties niet ingrijpen, kan dit escaleren tot een toxische cultuur doorheen de hele organisatie, met ingrijpende negatieve gevolgen."

Prestatievermogen

Naast invloed op burn-outrisico bepaalt de leiderschapsstijl ook tot 24 procent van de mate waarin medewerkers goed presteren. Zo bepaalt de leiderschapsstijl 16 procent van het innovatief gedrag, 21 procent van de motivatie en 24 procent van de productiviteit van een medewerker, ongeacht diens geslacht, functie of ervaring.

Het onderzoek toont dat werknemers aanzienlijk hoger scoren op deze elementen wanneer ze ondersteunend leiderschap ervaren. Zo presteert 92 procent van de medewerkers goed onder positief leiderschap, terwijl dat onder toxisch leiderschap zakt naar 51 procent.

Meest gelezen