Kevin Feytons

Natuurpunt Leuven koopt hoeve met weiland om natuurreservaat Wijgmaalbroek uit te breiden 

Natuurpunt heeft een hoeve en bijhorend weiland van 4 hectare in Wijgmaal gekocht. De natuurvereniging krijgt daarvoor de steun van de Vlaamse overheid en het stadsbestuur. Op die manier wil Natuurpunt het natuurreservaat Wijgmaalbroek uitbreiden. Het gebied zal mee beheerd worden door een lokale landbouwer.

Natuurvereniging Natuurpunt breidt het natuurreservaat Wijgmaalbroek uit met de aankoop van een hoeve en een weiland van 4 hectare groot. Op die manier wil de vereniging een extra stuk natuur beschermen. De hoeve wordt een bezoekerscentrum waar gezinnen, scholen en bedrijven welkom zijn om meer te leren over de natuur. We willen ook onder andere de zeldzame kamsalamander en de grote weerschijnvlinder een plaats geven", klinkt het.

Natuurpunt-huis

André (91) woonde 60 jaar lang in de hoeve en verkocht zijn eigendom nu aan Natuurpunt. "We zijn heel blij dat we de hoeve van André hebben kunnen kopen. Het is een geklasseerd gebouw, vlakbij de Dijle. We willen hier een Natuurpunt-huis onderbrengen, in eerste instantie als vertrekpunt voor de wandelingen", legt Leen Kuijken, de voorzitter van Natuurpunt Leuven, uit. De vereniging denkt ook aan een ontmoetingsplaats waar je iets kan drinken.

Sponsoring

Zowel de Vlaamse overheid als het stadsbestuur Leuven zorgen voor financiële steun bij het project. Natuurpunt moet nog zelf een restbedrag van 140.000 euro verzamelen, onder andere voor de renovatie van het gebouw. "We hopen daarvoor de steun te krijgen van onze leden. Zo'n 5 procent van alle Leuvenaars zijn lid van Natuurpunt", aldus Kuijken.

Het terrein aan de hoeve zal in samenwerking met een plaatselijke landbouwer beheerd worden. Hij zal niet meer mesten op het weiland en in de zomer wordt alles gemaaid. Daarna komen er opnieuw koeien op de weide.

Meest gelezen