Biden en Zelenski in Kiev
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

In het holst van de nacht, zonder toeters en bellen: zo reisde Biden (in het grootste geheim) naar Kiev

In het holst van de nacht, zonder zijn vertrouwde vliegtuig en dan 10 uur op de trein. Het zijn enkele van de stappen die Amerikaans president Joe Biden nam om in het grootste geheim een bezoek te brengen aan Kiev. Ondertussen is hij veilig aangekomen in Polen. Hoe slaagde de president er in om onder de radar te blijven? Volg hier zijn reis.

Zaterdag 18 februari, 16:32

Joe Biden woont op zaterdagnamiddag een mis bij. Daarna bezoekt hij samen met zijn vrouw Jill Biden het Nationale Museum van de Amerikaanse Geschiedenis. 

Later worden ze beiden gespot in het gezellige restaurantje de Red Hen in Washington DC. Alles leek erop dat ze de avond samen zouden doorbrengen. Niets bleek minder waar. Na het etentje verdween de president volledig van de radar.

Beeld van veiligheidsdiensten voor de Red Hen (Twitter)

Zaterdag 18 februari, 23:56

De reis van de president naar Kiev gebeurde "omwille van de veiligheid" in het grootste geheim. Zo reisde hij zonder toeters en bellen en zonder zijn gebruikelijke media-entourage. Slechts enkele vertrouwelingen van de president en twee journalisten reisden mee. Allen moesten ze hun elektrische apparaten voor vertrek aan de veiligheidsdiensten overhandigen. 

Zondag 19 februari, 4:15

De president moest het zelfs zonder zijn vertrouwde vliegtuig stellen. Biden reisde met een Air Force C-32, een omgebouwde Boeing 757 die normaal gezien voornamelijk voor reizen binnen de Verenigde Staten gebruikt wordt.

Omstreeks 4:15 stijgt het vliegtuig op van Joint Base Andrews, een vliegveld in de staat Maryland. Ook de Air Force One staat daar geparkeerd, maar deze keer koos het gezelschap dus voor een ander vliegtuig. De vlucht kreeg de naam SAM060 (SAM staat voor Special Air Mission).

Zondag 19 februari, 20:34

Het vliegtuig maakt een tussenstop in Duitsland en landt uiteindelijk in Rzeszow in Polen. Daar ligt de luchthaven waar al eerder belangrijke gasten landden én waar de peperdure westerse wapens aankomen om naar Oekraïne getransporteerd te worden.

Op een halfuurtje rijden van de luchthaven ligt Przemysl, een Poolse stad net over de grens met Oekraïne. Van daaruit reist Biden met de trein naar de hoofdstad, dezelfde trein die onze premier Alexander De Croo nam tijdens zijn bezoek aan Oekraïne. De trein die hij neemt, is geen gewone trein. 

Hij wordt vooral gebruikt voor overheidsdoeleinden en bevat ook een vergaderzaal, restaurant, etc. De trein rijdt ook niet rechtstreeks van de grens naar Kiev, maar slaat af en toe af of neemt telkens een andere route. Op die manier is het voor de vijand moeilijker om de treinrit te saboteren.

Die treinrit zal in totaal 10 uur duren.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) op dezelfde trein
PRE

Maandag 20 februari, 8:00

Om 8 uur komt Biden aan in Kiev. Op dat moment wisten enkel een handvol Oekraïners van het bezoek af. En de Russen... De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben enkele uren voor het vertrek van Biden contact opgenomen met Rusland. 

"We hebben de Russen wel laten weten dat president Biden naar Kiev zal reizen. We hebben dat enkele uren voor zijn vertrek gedaan voor deconflictiedoeleinden", zei nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan daarover.

Maandag 20 februari, 9:39

De eerste meldingen sijpelen binnen dat er iets op til is in de Oekraïense hoofdstad. Op Twitter verschijnen filmpjes van afgesloten wegen en een lange autocolonne. Vanaf dat moment is de blik van de (internationale) media gericht op Kiev. 

Maandag 20 februari, 10:54

Tijdens zijn vijf uur durende bezoek aan de hoofdstad stopt de president op verschillende locaties in de stad. Hij reist niet in zijn presidentiële limousine, maar verplaatst zich in een zwarte SUV. Op dat moment was er nog steeds geen officiële mededeling geweest aan de Oekraïners dat de Amerikaanse president voet aan grond gezet had. 

Om 10:54 komt de bevestiging er wel: president Biden is in Kiev. Het was de eerste keer in de moderne geschiedenis dat een Amerikaanse leider een bezoek bracht aan oorlogsgebied dat buiten het beschermingsgebied van de Verenigde Staten ligt.

Ukrainian Presidential Press Office

Maandag 20 februari, 13:01

Kort na de middag verlaat Biden Oekraïne en reist hij door naar Polen. "Kiev heeft een deel van mijn hart veroverd", schreef hij op Twitter na zijn vertrek. 

Maandag 20 februari, 20:38

President Joe Biden is ondertussen veilig aangekomen in Polen. Dat schrijft het internationale persagentschap Reuters op basis van de Poolse minister van Buitenlandse Zaken. 

Meest gelezen