Nicolas Maeterlinck

Rolstoelgebruikers dagen De Lijn voor de rechter: "Amper een tiende van de haltes toegankelijk"

Vier rolstoelgebruikers slepen De Lijn voor de rechter. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. Ze voelen zich gediscrimineerd omdat het al jaren een beproeving is om met de rolstoel op bus of tram te stappen. 

Vier rolstoelgebruikers voelen zich gediscrimineerd door De Lijn. Vandaag start hun zaak voor de rechtbank. De vier halen dertien incidenten aan tussen maart 2019 en november 2022 waarbij ze niet of moeilijk op de bus geraakten. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia steunt de zaak.

Sophie Beyers van Dito vzw, een vereniging voor mensen met een handicap op chronische ziekte, is niet betrokken bij de rechtszaak maar herkent het probleem. In "De ochtend" op Radio 1 zegt ze dat toegankelijk openbaar vervoer al vele jaren een knelpunt is. 

BEKIJK - Inge is al haar hele leven rolstoelafhankelijk. Wekelijks neemt ze de bus, maar dat is een hele onderneming:

Videospeler inladen...

Toegankelijke haltes

De Lijn doet volgens Beyers wel inspanningen, bijvoorbeeld met een masterplan om tegen 2030 de helft van de haltes toegankelijk te maken: "Maar aan het tempo waaraan nu gewerkt wordt, is dat niet haalbaar." 

"Op dit moment is amper een tiende van de haltes toegankelijk. De Lijn is een Vlaamse bevoegdheid, maar de haltes zijn een gemeentelijke bevoegdheid. Niet elke gemeente heeft de mogelijkheden om die haltes toegankelijk te maken of geeft er de prioriteit aan."

Beyers roept op om mensen met een handicap te betrekken bij het ontwerp van zo'n toegankelijke halte.

Meest gelezen