foto Facebook UZ Gent

UZ Gent voert koptelefoons standaard in voor meer privacy op groepskamers na succesvol proefproject 

Het Universitair Ziekenhuis Gent werkt vanaf nu altijd met koptelefoons in groepskamers op de kraamafdeling en bij de neonatologie tijdens consultatierondes. Ze moeten ervoor zorgen dat patiënten meer vrijuit spreken over lichamelijke en psychologische klachten. "We voeren het proefproject nu vast in", zegt gynaecologe Isabelle Dehaene. 

Een half jaar geleden startte in het UZ Gent een proefproject op de kraamafdeling om de privacy van patiënten tijdens een ronde te verhogen. "Het is echt de bedoeling dat patiënten dan vrijuit kunnen praten. Ze moeten kunnen zeggen wat ze willen. Om daar voor te zorgen, beslisten we om te experimenteren met een koptelefoon", legt gynaecologe Isabelle Dehaene uit. "De patiënt die niet aan de beurt is, zet de koptelefoon op en hoort daardoor niets." Het UZ hoopte zo dat vrouwen makkelijker over lichamelijke en ook psychologische klachten zouden praten. 

"Veel beter voor het welzijn"

"Er is nu beslist dat we de koptelefoon behouden. Dat doen we niet na een wetenschappelijke studie, wel na een bevraging bij de patiënten. Zij geven aan dat de koptelefoon een goede zaak is. Het welzijn en het algemeen welbevinden verhogen. Patiënten pikken het systeem ook zelf goed op. We voorzien zelf een koptelefoon, maar zien meer patiënten die zelf oortjes voorzien als we op ronde komen." De koptelefoon is intussen niet enkel gangbaar op de kraamafdeling, maar ook bij de neonatologie." 

Er zijn intussen ook soortgelijke projecten opgestart in andere ziekenhuizen. "Ik heb heel veel vragen gekregen. Ik ben er zeker van dat de koptelefoons nu ook elders gebruikt worden. Het enige nadeel is dat de koptelefoon soms verdwijnt. We zijn al twee exemplaren verloren die we op de kar hadden achtergelaten, daar zijn we nu wel extra waakzaam voor", besluit Dehaene. 

Meest gelezen