Na zaak-Mawda waarbij peuter stierf door politiekogel: agenten moeten verplichte opleiding krijgen over gebruik geweld

De rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de Belgische staat veroordeeld wegens fouten gemaakt in de zaak-Mawda. In 2018 kwam Mawda, een peuter van 2 jaar, om het leven door een politiekogel. De rechter verplicht ons land nu om agenten een opleiding te geven over het gebruik van geweld.

De zaak werd aangespannen door de Belgische tak van de vereniging Defence for Children (DCI). Volgens het vonnis, dat persagentschap Belga kon inkijken, wordt de staat verplicht om politiemensen op te leiden "over de voorwaarden voor het gebruik van geweld en over het voor alles rekening houden met het belang van het kind, bij aanwezigheid van minderjarige migranten". 

De staat werd ook veroordeeld tot het betalen van een symbolische euro. De Belgische tak van de DCI had een schadevergoeding geëist van 10.000 euro omdat de staat volgens haar verschillende ernstige fouten heeft gemaakt in de zaak-Mawda.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageert dat ze de uitspraak van de rechtbank zal bekijken en benadrukt dat er al een doorgedreven opleiding is wat betreft geweldbeheersing. "Dit gebeurt niet alleen tijdens de basisopleiding, maar wordt doorheen de volledige carrière verdergezet. Deze opleidingen worden steeds geëvalueerd, en waar nodig verbeterd. Ook in dit geval zullen we bekijken waar we de opleiding kunnen verbeteren."

In de nacht van 16 op 17 mei 2018 probeerden Mawda's ouders samen met hun twee kinderen en enkele andere migranten de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. De tweejarige Mawda vond daarbij de dood op een Belgische snelweg, nadat een politieagent tijdens een achtervolging met zijn dienstwapen op het busje had gevuurd waar ze inzat.

Meest gelezen