Jelle Houwen

Mensonterende handelingen in woonzorgcentrum in Nieuwpoort: oud-directeur en verpleegkundigen moeten voor de rechter verschijnen 

Drie oud-werknemers van het woonzorgcentrum De Zathe in Nieuwpoort moeten voor de rechter komen. Dat heeft de raadkamer in Veurne beslist. Een hoofdverpleegkundige en een verpleegster worden vervolgd voor mensonterende behandeling, schuldig verzuim en onopzettelijke slagen en verwondingen. Ook de ex-directeur wordt vervolgd.

De feiten speelden zich af tussen 2012 en 2017 in het OCMW-rusthuis De Zathe in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Nieuwpoort. Zo werd bij een dementerende man 'voor de grap' een aerosolbehandeling via zijn achterste toegediend in plaats van via de mond. De zaak kwam aan het licht nadat een nieuwe verpleegster, die geschokt was door de feiten, bewijzen verzameld had tegen haar collega's.

Die feiten staan nu gerapporteerd in een inspectieverslag van de Zorginspectie, in navolging van het onderzoek van het parket. "Ze moest onder druk van een andere verpleegkundige en haar hiërarchische meerdere, de hoofdverpleegkundige, een aerosolbehandeling toepassen op het achterste van een dementerende man, zogezegd om de stoelgang te bevorderen. Ze maakten haar wijs dat het om een nieuwe therapie ging", staat er onder meer te lezen.

Tijdens het onderzoek kwamen volgens het parket nog elementen naar boven op nog eens drie andere slachtoffers. De raadkamer oordeelde nu dat de zaak een beoordeling moet krijgen van de strafrechter en verwees de drie door.

Ook ex-directeur wordt vervolgd

Ook de ex-directeur moet voor de rechter komen. Volgens de raadkamer was hij op de hoogte van de feiten en greep hij niet in. Ook hij moet zich verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen en schuldig verzuim.

De advocaten van de verdachten zeggen dat ze eigenlijk niets strafbaars deden en het louter om een wansmakelijke grap ging waarvoor niemand moet worden vervolgd.  De raadkamer ziet dat nu anders en verwijst zowel de verpleegsters als de vroegere directeur door. Vermoedelijk wordt de zaak over enkele maanden ingeleid. Ten vroegste in het najaar komt er dan een proces.

Meest gelezen