© Lieven Van Imschoot

Chemiebedrijf Ajinomoto OmniChem in Wetteren wil geen zeldzaam getijdennatuurgebied als buur

Het chemiebedrijf Ajinomoto OmniChem uit Wetteren gaat juridische stappen nemen tegen de aanleg van een getijdennatuurgebied naast hun bedrijf. De Vlaamse Waterweg wil in het natuurgebied Ham, tussen de Schelde en de Coopallaan in Wetteren, een overstromings- en getijdengebied aanleggen. Het bedrijf ziet dat niet zitten: "We vrezen dat toekomstige vergunningsaanvragen heel traag en moeilijk zullen verlopen en we vrezen een knijtenplaag."

Naast het bedrijf Ajinomoto OmniChem in Wetteren zijn er plannen om een getijdengebied aan te leggen. Een getijdengebied gaat volgens manager Francis Vanackere te ver: "We zijn een groen bedrijf, we zijn niet tegen een overstromingsgebied, maar een getijdengebied dat twee keer per dag onder water komt te staan, is een stap te ver. We gaan juridische stappen zetten om dat tegen te houden, want een dergelijk gebied zorgt voor te veel overlast."

Uitbreiden wordt moeilijk

Het chemisch bedrijf in Wetteren is onderdeel van een Japans bedrijf en is gespecialiseerd in de productie van farmaceutische eindproducten. "We zijn een bedrijf dat constant bezig is met vernieuwingen en nieuwe toepassingen. Voor elk van die nieuwe activiteiten hebben we vergunningen nodig en we zijn bezorgd dat we de vergunningen niet of moeilijker gaan krijgen als er een bijzonder topnatuurgebied naast ons bedrijf ligt", zegt Francis Vanackere. 

"We gaan juridische procedures indienen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en de Raad van State en een burgerlijke rechtbank. Een overstromingsgebied dat kunnen we aanvaarden, maar een getijdengebied is zeer waardevol en daar moeten we met zoveel rekening houden, dat het voor onze werking moeilijk wordt", vreest hij.

"We willen ook geen knijten in onze producten"

Het bedrijf maakt zich niet alleen zorgen dat het moeilijker wordt om vergunningen te krijgen, maar is ook bezorgd dat de 600 werknemers te maken zullen krijgen met een knijtenplaag. "We weten dat een dergelijk natuurgebied, een getijdengebied, ook zorgt voor knijten. Dat zijn kleine irritante steekmuggen. Die willen we niet voor ons personeel. En we willen die beestje ook niet zien opduiken in onze productie", laat het bedrijf nog weten.

Meest gelezen