Leegstand van winkels in centrum Lier neemt spectaculair toe

Het gaat niet goed met de leegstand van winkels in het centrum van Lier. Er staan er nu 39 leeg, dat zijn er 10 meer dan in april vorig jaar. En de komende maanden komen er nog drie of vier winkels bij die verdwijnen. De stad Lier hoopt dat het geven van premies het tij kan keren. Vooral kledingwinkels hebben het moeilijk door de online concurrentie.

"We blijven ons hard inzetten", zegt de Lierse schepen van Economie Ilse Lambrechts. Maar ook zij moet toegeven dat er steeds meer winkels leeg komen te staan in het kernwinkelgebied in Lier. Dat bestaat uit de Antwerpsestraat, een deel van de Kartuizersvest, de Grote Markt en de Rechtestraat. "Natuurlijk kunnen wij aan de grote mondiale trend niks veranderen," zegt de schepen, "als grote ketens in een grotere stad als Mechelen verdwijnen, kunnen wij die zeker niet naar Lier trekken."

Vooral de modeketens hebben het hardst te lijden door de online concurrentie. "Vroeger was het zo dat in het centrum ongeveer 70% van de handelspanden modewinkels waren. De laatste jaren zien we dat daar de grootste daling zit. We zien wel dat de horeca, de dienstverlening, en de winkels die een uniek aanbod hebben, toenemen," zegt schepen Lambrechts.

Lier zal als winkelstad nooit verdwijnen

Ilse Lambrechts, Lierse schepen van Economie

De stad probeert het tij te keren door allerlei premies toe te kennen. Een premiereglement voor wonen boven winkels, de startpremie en de etalagepremie. De afgelopen maanden deed de stad ook heel wat extra inspanningen om de beleving te verhogen om het winkelen zo aangenaam mogelijk te maken. "We hebben met de horeca ook veel troeven", zegt Ilse Lambrechts. "Lier zal als winkelstad nooit verdwijnen."

Meest gelezen