Mateusz Dach

Man uit Stekene krijgt rijverbod en alcoholslot nadat hij 4,6 promille blaast: "Dodelijke hoeveelheid alcohol in bloed"

Een gepensioneerde man uit Stekene is door de politierechter van Sint-Niklaas veroordeeld tot een zware boete, een rijverbod en een alcoholslot, nadat hij bij een controle 4,6 promille blies. Volgens specialisten wijst dat op een dodelijke hoeveelheid alcohol in het bloed. 

Een politieagent in burger merkte de man vorig jaar op toen hij met zijn wagen over de weg zwalpte. Met de hulp van collega-agenten kon de bestuurder aan de kant gezet worden. 

“De man reed kriskras over de weg, een lijnbus kon een aanrijding maar nipt vermijden en onderweg reed hij ook meermaals op het fietspad. Gelukkig reden er geen fietsers op dat moment”, zegt de openbare aanklager. “Bovendien weigerde hij eerst ook een ademtest omdat hij naar eigen zeggen ademhalingsproblemen had."

"Man heeft levenslang in de bouw gewerkt en daar hoorde pintje bij"

De man en zijn advocate ontkenden de feiten niet. “Mijn cliënt heeft heel zijn leven in de bouw gewerkt. Hard gewerkt. En daar hoorde inderdaad een pintje bij. Dat was nu eenmaal de tijdgeest. Daarnaast is de man sinds enkele jaren weduwnaar en woont zijn dochter niet dichtbij. Het enige sociaal contact vindt mijn client dus vaak op café”, zegt zijn advocate. Ze kon wel een medisch attest voorleggen waarin de problemen met de ademhaling van haar cliënt werden bevestigd.  

Advocate: "Alcoholslot is gepaste maatregel om cliënt te beschermen tegen zichzelf"

Volgens de rechter heeft de man veel geluk gehad: “Een alcoholgehalte van 4,78 promille kan zelfs dodelijk zijn.” Hij veroordeelde de man tot een boete van 1.600 euro, een rijverbod en een alcoholslot voor minstens één jaar. Voor hij zijn rijbewijs terugkrijgt, moet hij ook slagen voor medische en psychologische testen. 

De advocaat van de man gaat akkoord met de straf. “Het opleggen van een alcoholslot lijkt me zelfs een gepaste maatregel om mijn cliënt tegen zichzelf te beschermen. Want ook nu nog gaat hij regelmatig een pintje drinken. Maar met de wagen rijden, zal er dan niet meer bij zijn.” 

Meest gelezen