Maasmechelse carnavalsverenigingen verkopen spek en ei voor goed doel

Een onderdeel van het carnavalsfestijn in Maasmechelen is het "spietslaupen". Op de dag voor Aswoensdag komen carnavalsverenigingen samen om brood met spek een eieren te bakken en te verkopen. De opbrengst gaat rond de Paastijd naar de bejaarden en zieken in Maasmechelen.   

Boterhammen met spek en ei verkopen om dat geld te gebruiken voor mensen die het nodig hebben. Dat is het Maasmechelse spietslaupen. Voor de dag begint, komen zo'n 40 tot 60 mensen samen in hetzelfde, klein keukentje van Lizette, een vrouw die al jaren iedereen ontvangt en ook voorziet van een boterham. Daarna vertrekt de bende met een kar door de straten van Maasmechelen om de broodjes te verkopen en iets te drinken. Het spietslaupe is al jaren een vaste traditie op de dinsdag na carnaval. Nog een laatste keer stevig eten voor de vasten. 

Het keukentje van Lizette, net voor de drukte

Jong en oud aanwezig

Elk jaar wordt er een erespietslauper verkozen. Dit jaar is dat Stefan Mertens. Stefan is enorm blij dat hij dit mag doen. "Het is de bedoeling dat vooral ik dan de broodjes zal verkopen. Ik kijk daar enorm naar uit! Het is echt een super mooie droom die uitkomt. Ik ga al heel lang mee met de spiets. Ik ben heel fier dat ik dat mag zijn."

De traditie brengt heel de gemeente samen en verschillende carnavalsgroepen vormen dan voor 1 keer 1 groep in 1 stoet. Ook Mathieu Steutelings is zelf erespietslauper geweest in 1984 en is een bekende figuur in de vereniging. “De eerste keer dat ik een carnavalstoet gedaan heb was in 1963 in Kotem. Vandaag vertrek ik voor de 40ste keer mee met de Spietslaupen”, vertelt Mathieu.

“Vroeger verwachtten ze dat je 1 kilo spek, een brood en 10 eieren meebracht als je deelnam aan de stoet”

Toch merken de carnavalisten dat de traditie door de jaren heen wat afzwakte. Veel buurtbewoners zijn niet vertrouwd met het feest en doen soms hun deur niet open. Al zijn degene waar de deur wel opengaat enorm enthousiast over het spietslaupe. "Het is een fantastisch initiatief. Ze doen dit al zo lang dat ik weet. Ik geef altijd geld, daarvoor doen ze het. Dat ze dit nog lang mogen doen', zegt buurtbewoonster Esmeralda.

De stichter van de carnavalsvereniging Zavelzekskes, Gilbert Opsteyn kon er deze editie niet meer bij zijn. Opsteyn stierf 6 dagen geleden. Hij was 57 jaar president van de vereniging. Als eerbetoon vertrok de stoet eerst naar het graf van de president. "Carnaval in Maasmechelen en onze vereniging hebben veel aan hem te danken en daarom gaan we hem eerst groeten. Het is jammer dat hij deze editie heeft moeten missen”, zegt Stefan Mertens. 

Meest gelezen