Stad Leuven

Stad Leuven recycleert 600 m³ stenen van Guido Gezellehuis: “Hergebruiken voor andere gebouwen”

De stad Leuven gaat 600 m³ stenen van het Guido Gezellehuis recycleren. Dat huis langs de Leuvense ring is intussen helemaal afgebroken. De gevelstenen van het gebouw krijgen nu een poetsbeurt, want de stad kiest ervoor om ze te recycleren in de circulaire economie.  

In november gingen de werken op de Paul van Ostaijensite van start. Het achterste gebouw op de site, het Guido Gezellehuis, werd intussen helemaal afgebroken. De gevelstenen zullen nu gerecycleerd worden. Het hergebruik van bouwmaterialen is namelijk een belangrijk onderdeel van het actieplan van de stad Leuven om volop in te zetten op “circulair (ver)bouwen”. 

“Het is indrukwekkend om te zien hoeveel stenen we tot nu toe al konden recupereren. Zo’n 600 m³ ​ stenen liggen hier klaar voor hergebruik”, zegt schepen van Stadsgebouwen Lalynn Wadera (Vooruit). “Dat is ook nodig: de klassieke manier van (ver)bouwen zorgt namelijk voor een enorme verspilling van kostbare materialen. En twee derde van de binnenlandse CO2-uitstoot is afkomstig van de ontginning, verwerking, consumptie en afdanking van bouwmaterialen. Willen we onze klimaatdoelstellingen halen, dan moeten we vanuit alle bevoegdheden ons deel doen. ​Ook in de verbouwprojecten van onze stadsgebouwen.”

De gevelstenen hergebruiken lijkt misschien evident, maar het vraagt wel de nodige voorbereiding. Zo liet de stad bijvoorbeeld voorafgaand enkele proefstalen van de stenen onderzoeken, om zeker te zijn dat ze nog in goede staat zijn. 

Actieplan "circulair bouwen"

Het plan om de gevelstenen te recycleren past in het actieplan “Circulair bouwen”, dat de stad vorig jaar in april voorstelde. Door in de eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten circulaire principes te integreren, hoopt ze ook privébedrijven, organisaties en Leuvenaars te kunnen inspireren om hun bouwmaterialen klimaatbewuster te kiezen.

De stad zal nu samen met de aannemer onderzoeken waar de stenen naartoe kunnen. Eén deel kan al zeker terecht op een nieuwbouwwerf van dezelfde aannemer in Mechelen. “We zoeken ook naar geschikte bouwprojecten in Leuven zelf. Enkele mogelijke pistes zijn het toekomstige faunafort aan de Vijvers van Bellefroid, een werf aan de Vaart, en een bouwproject aan de Brusselse Poort”, aldus schepen Wadera.

Stad Leuven

Renovatie site

De werken op de Paul van Ostaijensite duren nog tot oktober 2024. Het eerste gebouw, het Victor Broosgebouw, krijgt een totaalrenovatie met respect voor de erfgoedwaarde van de oorspronkelijke architect. Op de plaats waar voorheen het Guido Gezellehuis stond, realiseert de stad een energieneutrale nieuwbouw. Die twee gebouwen zullen zoals voorheen onderdak bieden aan onder andere SLAC Academie en de circusschool.

Meest gelezen