Twee van de vele feestvierders in de zondagsstoet van Aalst Carnaval
Nicolas Maeterlinck

Uitzonderlijke Aalst Carnaval, en dan moeten de "Voil Jeanetten" en popverbranding nog komen: "Dit doet deugd aan ons hart"

Aalst Carnaval is vandaag toe aan zijn derde en laatste feestdag, met de stoet van de "Voil Jeanetten" en de popverbranding op de Grote Markt als twee belangrijke hoogtepunten. Volgens Wendy Wauters van het feestcomité is het nu al een uitzonderlijke editie, met bijzonder veel bezoekers en weinig incidenten.

Het is door de coronacrisis drie jaar geleden dat de Aalstenaren nog eens voluit en onbezorgd carnaval hebben kunnen vieren. Dat is er volgens Wendy Wauters, die als voorzitter van het feestcomité al het feestgedruis in goede banen leidt, ook aan te merken. "Een massa volk en weinig of geen incidenten tot nu toe: het kan eigenlijk niet beter, en daar ben ik heel blij om", vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1.

"Het is meer dan een gewone carnaval. Dit is een uitzonderlijke editie, en het voelt heel goed als je hier door de straten wandelt. Er stond zondag bij de stoet een massa volk langs de kant van de weg. Ook de Grote Markt zat vol en mensen bleven zitten, ook al was de stoet erg lang. Dit doet véél deugd aan het hart."

Vandaag palmen de "Voil Jeanetten" de straten van Aalst in: een oude traditie die ze koesteren in de ajuinenstad. "Op vastenavond is het een kwestie van nog eens alles te geven, goed te eten en te drinken voor we de vastenperiode ingaan. De mannen doken daarvoor vroeger in de kleerkast van hun vrouw om zich te verkleden, met alle attributen die daarbij horen, zoals lampenkappen en kinderkoetsen. Die traditie is gebleven, inclusief de eigen stoet voor onze "Voil Jeanetten". Die vertrekt vanop de Grote Markt, met de burgemeester, Prins Carnaval en het feestcomité op kop naast de fanfare."

Tijdens Aalst Carnaval ziet iedereen elkaar graag. Tot nu toe zijn er geen meldingen gekomen over grensoverschrijdend gedrag

Wendy Wauters, hoofd feestcomité Aalst Carnaval

De wens van Aalsters burgemeester Christoph D'Haese - dat het een carnaval moest worden zonder handrem op - lijkt dus realiteit. Toch schoot die uitspraak en de bijhorende beslissing om géén apart meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag te installeren bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

"Ik moet toegeven dat ik als rasechte Aalstenaar zelfs niet wist dat er zo'n meldpunt bestond", reageert Wauters. "Er zijn meer dan 1.000 agenten in burger - en dus verkleed - op de baan tussen de feestvierders. Als er iets is, dan kunnen mensen hen altijd aanspreken. Wij als organisatie zijn ook herkenbaar op straat en niet verkleed. Ook wij houden een oogje in het zeil." 

"Wat de burgemeester bedoelde: in Aalst zien mensen elkaar terug na een lange periode. Natuurlijk wordt er dan geknuffeld en rond elkaars nek gehangen. Dat is net de identiteit van Aalst: tijdens carnaval ziet iedereen elkaar graag. Dat is voor alle duidelijkheid geen vrijgeleide om zaken die niet kunnen door de vingers te zien. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen binnengekomen rond grensoverschrijdend gedrag."

BELUISTER - Wendy Wauters, voorzitter van het feestcomité Aalst Carnaval, legt in "De ochtend" uit hoe de Aalstenaren nog even voluit feesten op dag 3 van hun carnaval:

Meest gelezen