Volvo Car Gent investeert in elektrische spuitovens om auto's te verven: "Europese primeur om CO2 te beperken"

Volvo Car gaat het verfproces van auto's die in Gent van de band rollen fors vergroenen. De spuitovens, die nu nog op gas draaien, schakelen over op elektriciteit. "Dat is een Europese primeur", zegt Volvo. Vlaanderen steunt het project met een subsidie. De hele operatie kost zo'n 20 miljoen euro. 

In de fabriek van Volvo Car Gent krijgen auto's, net zoals bij de concurrentie, allemaal een kleurtje voor ze van de band rollen. Het verfproces is complex. De auto wordt eerst bespoten en moet dan later drogen. Dat gebeurt in speciale bakovens die nu op gas draaien. "We gaan die ovens elektrificeren", zegt Barbara Blomme van Volvo Car. "De omschakeling is een enorme operatie die niet van de ene dag op de andere kan gebeuren. Het project is goedgekeurd, de specialisten kunnen de transitie nu voorbereiden", zegt ze. Het hele proces zal zo'n 20 miljoen euro kosten, Vlaanderen geeft 1 miljoen euro subsidie. 

Klimaatneutraal

Volvo Car Gent zegt dat het de eerste autobouwer is in Europa die het energierovende droogproces vervangt door een elektrische tegenhanger. "We gaan andere en grotere ovens bouwen. De eerste moet al in de zomer van volgend jaar operationeel zijn." De nieuwe ovens zullen ook meer tegelijk kunnen. "Nu zijn er nog twee aparte ovens nodig om de naden waterdicht te maken en de grondlaag te doen drogen", zegt Blomme. Het personeel dat in de spuitafdeling werkt, is zonet ingelicht over de omschakeling. De komende maanden volgen bijscholingen. 

De omschakeling kadert in een oefening van Volvo om te vergroenen. "De ambitie is om in 2024 helemaal klimaatneutraal te zijn." Volvo Car Gent wil zo ambitieuzer zijn dan het moederbedrijf, dat verbindt zich ertoe om in 2025 enkel nog groene uitstoot te hebben. 

Meest gelezen