2023 Anadolu Agency

Na nieuwe zware aardbeving en naschok in Turkije: paniek, ellende en naschokken nog niet voorbij

In het zuiden van Turkije heeft een nieuwe aardbeving met een kracht van minstens 6,3 plaatsgevonden. Daarna volgde een zware naschok. Het epicentrum lag nabij de Turkse stad Antakya, niet ver van de grens met Syrië. Er is sprake van zeker zes doden en meer dan 200 gewonden in Turkije, en vijf doden en meer dan 500 gewonden in Syrië. In het veldhospitaal van B-FAST hebben ze patiënten met breuken en acute stress opgevangen. Seismoloog Koen Van Noten vreest voor nog meer zware naschokken.

SAMENGEVAT
  • In het zuiden van Turkije, op de grens met Syrië, hebben gisterenavond twee aardbevingen plaatsgevonden, eentje van 6,3 en een naschok van 5,8.  
  • Het epicentrum lag nabij de Turkse stad Antakya, in de provincie Hatay.
  • In Turkije zijn zeker al zes doden gevallen en 231 mensen raakten gewond. Syrië spreekt van vijf doden en meer dan 500 gewonden.
  • Niet alleen in Syrië en Turkije werden de bevingen gevoeld. Er zijn ook meldingen via sociale media van inwoners uit Egypte, Jordanië, Libanon, Israël en Cyprus.
  • Volgens wetenschappers zijn de komende weken meer zware naschokken niet uitgesloten.

De paniek gisterenavond was enorm. Op sociale media circuleren beelden vanop de luchthaven van Hatay en van mensen die de straat oplopen en de nacht rond geïmproviseerde kampvuurtjes doorbrengen.

"Dezelfde angst, dezelfde ellende", getuigt een vrouw in de stad Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije. "We kunnen niet naar binnen en als we dat doen, kunnen we niet blijven." 

BEKIJK - Verschillende bewakingscamera's legden de nieuwe aardbeving en de paniek vast:

Videospeler inladen...

Ook in het veldhospitaal van het Belgische team van B-Fast hebben ze de schokken gevoeld. Het medisch team bevindt zich in de stad Kirikhan en staat klaar om mogelijk nieuwe slachtoffers op te nemen, zegt Eulalie Groosman die er werkt.

"De bevingen waren om 20.04 uur en 20.07 uur. Het epicentrum is niet veraf (op een uurtje rijden) en het was duidelijk voelbaar. Onze B-FAST-ploeg en alle patiënten waren gelukkig veilig. Aan het veldhospitaal is geen schade. Ons verkenningsteam had zorgvuldig deze locatie gezocht. We zitten in een grote open ruimte", aldus Groosman in "De ochtend" (Radio 1). 

Opmerkelijk drukker

"Het is schrikken voor de mensen hier die twee weken geleden (6 februari, red.) al een zware aardbeving hebben meegemaakt. We hadden ons gisteren onmiddellijk voorbereid. Het was de voorbije nacht opmerkelijk drukker met 50 patiënten. Het waren voornamelijk patiënten met breuken en acute stress." Rondvliegend puin blijkt ook heel wat mensen geraakt te hebben. 

"De sfeer onder de bevolking was er een van ongerustheid en paniek. Iedereen probeerde naar buiten te gaan om veiliger te zitten. In de nabije omgeving zien we nog geen ingestorte gebouwen, maar die gebouwen zijn al wankel en de nieuwe bevingen doen daar geen goed aan."

In de Syrische provincie Idlib zouden door de eerste beving beschadigde gebouwen nu ingestort zijn.

Een slachtoffer dat gekneld zat, wordt weggedragen.
Depo Photos/ABACA

Naschokken

Koen Van Noten, seismoloog bij de Koninklijke Sterrenwacht, sluit niet uit dat er nog meer naschokken met grote magnitude mogelijk zijn. "De grote beving van 6 februari heeft een breuklijn van 300 km lang geactiveerd. We zien dat doorheen de tijd naschokken afnemen, maar die impact was zó groot of die breuk was zó lang dat de aarde in de ondergrond zich moet herzetten."

"Alle spanningen zijn veranderd en daarom krijg je schokken. Grote grondbewegingen kunnen nog altijd schade geven, zeker aan gebouwen die instabiel zijn. Dit is uitzonderlijk. De breuk moet zich nog geheel herzetten en dat kan weken duren."

BEKIJK - Waarom blijven naschokken duren?

Videospeler inladen...
De dag na de zoveelste beving zoeken mensen elkaar op en maken er in alle ellende het beste van.

Meest gelezen