Staan commerciële rusthuisgroepen op rand van faillissement? "Geen hulp nodig van de overheid, dit is bangmakerij"

De commerciële woonzorgcentra in ons land hebben géén financiële hulp nodig van de overheid. Dat zegt Vlozo, de koepelorganisatie van de private woonzorgcentra, in een reactie op een open brief die is ondertekend door een heel reeks spelers uit de ouderenzorg. Zorgnet-Icuro, de grootste rusthuiskoepel van Vlaanderen, vreest echter dat steeds meer commerciële rusthuizen in geldnood raken. 

Zorgnet-Icuro maakt zich ernstig zorgen over de commerciële rusthuizen. Dat staat in een open brief, die onder meer ook ondertekend is door de christelijke en socialistische ziekenfondsen. Volgens hen dreigen heel wat commerciële rusthuisgroepen, meestal buitenlandse groepen, in de financiële problemen te raken. 

Dat komt onder meer omdat de commerciële woonzorgcentra te veel huur moeten betalen aan beursgenoteerde bedrijven die eigenaar zijn van de rusthuisgebouwen. Vorige week nog kondigde de Franse zorguitbater Orpea de sluiting aan van tien rusthuizen. 

De ondertekenaars van de open brief vrezen bovendien dat de overheid uiteindelijk zal moet bijspringen om getroffen rusthuisbewoners te helpen.

Orpea? De zorguitbater heeft het niet alleen financieel moeilijk, maar kwam bovendien in opspraak door berichten over een onmenselijke behandeling van bewoners in hun residenties in Frankrijk.

In november werd daarom een transformatieplan op poten gezet en in januari gooide de Franse overheid een financiële reddingsboei door een meerderheidsbelang te nemen in de groep.

"Winst maken op zorg en verwachten dat de middelen er te allen tijde zullen zijn, lijkt ons geen goede zaak. Alle middelen die naar de zorg gaan, in de sociale zekerheid zitten en die de bewoners en familie betalen, horen naar de zorg te gaan en niét naar beursgenoteerde bedrijven", benadrukt Margot Cloet van Zorgnet. 

Johan Staes van Vlozo spreekt tegen dat de overheid - en dus de belastingbetaler - zal moeten tussenkomen. "Dit is een mooi voorbeeld van bangmakerij. Er is geen enkel woonzorgcentrum dat momenteel met een faillissement bedreigd is. Er is geen enkele concrete aanleiding dat de overheid zou moeten bijspringen", zegt hij.

De middelen moeten naar de zorg, niet naar beursgenoteerde bedrijven

Margot Cloet van Zorgnet-Icuro

Meest gelezen