Zuid-Korea erkent rechten van koppels van hetzelfde geslacht voor de eerste keer

Zuid-Korea heeft voor de eerste keer de wettelijke status van een homoseksueel koppel erkend. Het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat ook mensen met een homoseksuele relatie een gedeelde ziekteverzekering kunnen hebben. Daarmee heeft het Hooggerechtshof een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank vernietigd. 

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel heeft het Hooggerechtshof geoordeeld dat homoseksuele partners een ziekteverzekering kunnen delen. Het Hooggerechtshof heeft met dit besluit een eerdere uitspraak vernietigd van een lagere rechtbank. Die stelde dat twee mensen van hetzelfde geslacht geen gezamelijke ziekteverzekering kunnen aangaan. Daardoor lopen ze financiële voordelen mis. 

Het wetgevend kader

Volgens de Zuid-Koreaanse wet moet een persoon ten laste (de afhankelijke echtgenoot) bepaalde kosten aan de ziekteverzekering niet betalen als hun echtgenoot aan bepaalde arbeidsvoorwaarden voldoet. Maar het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is verboden in Zuid-Korea. Daardoor kunnen enkel heteroseksuele koppels aanspraak maken op deze gezamelijke ziekteverzekering, die financieel voordelig is. 

De aanklagers, Kim Yong-min en zijn partner So Sung-uk, zijn getrouwd in 2019. Hun huwelijk is symbolisch: het wordt niet erkend door de staat, omdat het homohuwelijk verboden is in Zuid-Korea. 

Begin 2020 werd Kim geregistreerd als afhankelijke echtgenoot bij de ziekteverzekering van zijn partner. Kims medische kosten werden gedekt door die gezamelijke ziekteverzekering. Maar toen de verzekering ontdekte dat het over twee mannen ging, beval ze dat Kim, los van zijn partners lidmaatschap bij de verzekeringsmaatschappij, ook moest betalen voor de verzekering. Omdat het paar niet wettelijk gehuwd was, kon het geen aanspraak maken op de gezamelijke verzekering en de bijkomende financiële voordelen, aldus de verzekeraar. 

Het koppel tekende protest aan bij de rechtbank. Maar die oordeelde ten gunste van de verzekeraar. Die uitspraak is vandaag vernietigd door het Hooggerechtshof. Het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat de regelgeving rond gezamelijke ziekteverzekeringen niet wordt beperkt tot wettelijke partners. Dus ook koppels die niet wettelijk gehuwd zijn, onder wie ook koppels van hetzelfde geslacht, kunnen beroep doen op de gezamelijke verzekering. "Het ontzeggen van dat recht aan koppels van hetzelfde geslacht is discriminerend", volgens de rechters.  

Reacties op het vonnis

Het oordeel van het Hooggerechtshof wordt heugelijk ontvangen. "Ik heb het gevoel dat de rechters ons op deze manier hebben verteld dat de liefde die ik voor mijn man voel, niet het doelwit mag zijn van haat", zei Kim Yong-min. Ook de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is tevreden met de uitspraak. Maar de organisatie plaats er een kanttekening bij: er is nog een lange weg te gaan voor Zuid-Korea om een einde te maken aan de discriminatie van de LGBTQ+ gemeenschap. 

Met de uitspraak erkent Zuid-Korea voor de eerste keer de wettelijke status van koppels van hetzelfde geslacht. 

Meest gelezen