© Afvalintercommunale IVM

Afvalophaler IVM haalt fors minder restafval op in Meetjesland en Leiestreek: "Mensen denken aan hun portemonnee"

Afvalintercommunale IVM heeft in haar 15 gemeenten vorig jaar veel minder restafval opgehaald: bijna 127 kilogram per inwoner, tegenover ruim 138 kilogram het jaar voordien. Daarmee doen de gemeenten in het Meetjesland en de Leiestreek het beter dan de doelstelling van maximaal 135 kilogram die de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM oplegt. 

Bij 15 gemeenten in het Meetjesland en de Leiestreek werd afgelopen jaar ruim 9,5 kilogram per inwoner minder restafval aan huis opgehaald in vergelijking met het jaar ervoor. "Hiermee hebben onze gemeenten er samen voor gezorgd dat de door OVAM aan IVM opgelegde doelstelling van maximum 135 kilogram restafval per inwoner ruimschoots werd gehaald", klinkt het bij Jean-Marie Staelens van IVM.

Beter sorteren

De daling heeft vooral te maken met de aparte ophaling van GFT. Almaar meer gemeenten schakelen over op die aparte ophaling. "Maar dat is niet de enige reden", zegt Jean-Marie Staelens van IVM. "Mensen zien ook de voordelen van beter sorteren. Zo  kiezen meer en meer inwoners voor het kringlooptuinieren en voor deeleconomie."

"Verder blijkt dat alle gemeenten zeer flinke inspanningen hebben gedaan om het restafval te verminderen", gaat Staelens verder. "Dat doen ze door inwoners aan te zetten om nog meer bewust met afval en materialen om te gaan en hiermee niet alleen kosten besparen, maar ook helpen om milieudoelstellingen te behalen."

Meest gelezen