Allan Peiper, Katrien Van Engeland, José De Cauwer, Peter Van Petegem, Ferdi Van Den Haute, Karl Vannieuwkerke en Johan Museeuw
Allan Peiper

Bankje onthuld op Berg ten Houte in Maarkedal als trouwcadeau voor ex-renner Allan Peiper 

In Maarkedal is een bankje onthuld voor de ex-wielrenner en -ploegleider Allan Peiper. Het is een trouwcadeau van zijn vrouw en het staat op de favoriete kasseihelling van Peiper: Berg ten Houte. Het bankje staat ook symbool voor de strijd tegen kanker van de Australische Vlaming.

Allan Peiper (62) komt uit Australië, maar mag zich na jaren in België en de Vlaamse Ardennen even goed Vlaming noemen. Hij koerste in de jaren 80 en 90 en ook als ploegleider verdiende hij veel aanzien. 

Bij zijn trouw vorig jaar kreeg hij van zijn vrouw Katrien Van Engeland een bankje cadeau. Dat is eindelijk klaar en het werd ingehuldigd in het bijzijn van bekend volk uit het wielrennen: José De Cauwer, Peter Van Petegem, Ferdi Van Den Haute, Karl Vannieuwkerke en Johan Museeuw tekenden present.

Rustpunt op plek zonder rust

Het bankje staat aan de voet van Berg ten Houte, de favoriete beklimming van Peiper. "Het is voor mij een speciale plaats", zegt Peiper. "Ik heb er zelf vaak over gekoerst en ik vond het altijd een lastige beklimming. Zeker omdat het volgt op de Taaienberg. Het is een harde berg, zeker als je bovenkomt, want nadien is er geen afdaling. Je moet naar het buitenblad schakelen en verder gaan. Rusten kan dus niet."

Het bankje moet wel voor een rustpunt zorgen. "Sit and take a rest on my favourite climb", staat er te lezen op het bankje. "We gaan hier wellicht nog veel komen", zegt Peiper. "We wandelen vaak in de Vlaamse Ardennen en ik passeer er ook regelmatig met de fiets. De koers eens in volle actie kunnen zien van hier zou pas echt schitterend zijn."

Allan Peiper

Genieten van het moment

Twee jaar geleden zei Peiper de wielersport vaarwel om zich te kunnen focussen op zijn strijd tegen kanker. Ondertussen vertoeft hij weer bij UAE Team Emirates, de ploeg van tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar. 

"Ik vind het daarom al prachtig dat ik bij deze inhuldiging kan zijn en hier nog kan zitten terwijl ik in leven ben. Op dit moment gaat het persoonlijk goed. De gezondheid is stabiel en we hopen dat het zo blijft. We genieten van de momenten."

"Genieten doe ik zeker van dit cadeau. Ik ben er zeer blij mee. Het is heel uitzonderlijk dat iemand een bank krijgt. Dat is heel lief van mijn vrouw. En wat ik zelf cadeau gegeven heb aan mijn vrouw? Niks, alleen mijn hand", lacht Peiper.

Meest gelezen