"Imagine Antigone's hand be your smartphone": Brabofontein op Grote Markt van Antwerpen beklad

Eén van de zeemeerminnen die Brabo ondersteunt op de Brabofontein op de Antwerpse Grote Markt is beklad met een Engelse tekst. De dienst Kunst in de Stad gaat de vandalenstreek zo snel mogelijk aanpakken, maar denkt niet dat er blijvende schade zal zijn aan het standbeeld.

Imagine Antigone's hand be your smartphone and me your Brabo x. Die tekst staat er in bedenkelijk Engels geschreven op de buik van één van de zeemeerminnen die Brabo ondersteunt. De vandalenstreek werd door een journalist van Radio2 in Antwerpen opgemerkt. Kunst in de Stad van de dienst Musea en Erfgoed heeft ondertussen ook een melding van het vandalisme ontvangen en ze gaan het zo snel mogelijk aanpakken, zegt curator Samuel Saelemakers. "Ons onderhoudsteam met experts zal het opschrift gaan bekijken, maar op het eerste zicht valt de schade mee. Het standbeeld is van brons en dat is veel minder gevoelig dan steen. In een poreus gesteente kan de inkt echt indringen."

(Lees verder onder de foto.)

Radio2

De tekst op het standbeeld wijst op ons veelvuldig gebruik van de smartphone. Maatschappijkritiek zeg maar. Het is vandalisme, dus het wordt zo snel mogelijk aangepakt. Bij aanstootgevende teksten of symbolen gebeurt dat binnen de dag zeggen ze bij Kunst in de Stad. "Wanneer er op een standbeeld bijvoorbeeld een hakenkruis of een schunnige tekst wordt ontdekt dan verwijdert onze opkuisploeg dat binnen de 24 uur."

Sociale controle

De opkuisploeg die het vandalisme aanpakt, werkt het hele jaar door en behandelt ook schade door slijtage of invloed van het weer. Het verbaast Saelemakers dat de Brabofontein beklad is. "Bij mijn weten is Brabo nog geen slachtoffer geweest van dit soort vandalisme. Het is een heel zichtbaar beeld op een groot plein waar veel toeristen passeren en waar veel sociale controle is."

De lokale politie is ook op de hoogte van het vandalisme. Zij hebben een proces verbaal opgesteld en gaan de camerabeelden bekijken. 

Meest gelezen