"Maximaal 3 komkommers per klant": Britten mogen in verschillende supermarkten maar beperkte hoeveelheid fruit en groenten kopen

Britten mogen tijdelijk nog maar enkele stukken fruit en groenten in hun winkelkar leggen, omdat er te weinig producten worden ingevoerd vanuit Spanje en Noord-Afrikaanse landen. Het weer daar is er al enkele weken zeer slecht en dat heeft effect op het aanbod. Ook de Brexit gooit roet in het eten.

De schappen met tomaten, pepers, komkommers en sla liggen er maar troosteloos bij in verschillende supermarkten in het Verenigd Koninkrijk. Als er toch iets in de rekken ligt, mogen klanten tijdelijk maar een beperkt aantal stukken kopen. "We hebben een tijdelijke limiet opgelegd van drie stuks voor een klein assortiment aan groenten en fruit dat is getroffen", meldt een woordvoerder van de supermarkt Asda.

Een andere supermarkt, Morrisons, heeft een limiet van maximaal twee stukken opgelegd. Volgens het Britse Sky News zullen grote supermarktketens als Tesco's en Sainsbury's snel volgen met vergelijkbare maatregelen, omdat ook zij moeite hebben om hun voorraden aan te vullen.

Het gaat vooral om producten die in Spanje en het noorden van Afrika worden geteeld. Die landen kampen met extreem weer zoals sneeuw en hagel. Allesbehalve ideaal dus om fruit en groenten te telen die net warme temperaturen nodig hebben. 

Geen goed nieuws dus, want in de wintermaanden wordt 95 procent van alle tomaten en 90 procent van alle sla in het Verenigd Koninkrijk geïmporteerd. De tekorten kunnen niet meteen worden opgevangen door lokale serreteelt omdat er ook daar tekorten zijn door de stijgende energieprijzen. Daar had de NFU, de nationale vakbond voor boeren, eerder al voor gewaarschuwd.

VK-correspondent Lia van Bekhoven zegt in "De wereld vandaag" op Radio 1 dat dit een probleem is van lange adem. "Al maandenlang zijn er lege of halfvolle schappen. Niet alleen fruit en groenten, maar ook toiletpapier of eieren die je voor lange periodes niet kan krijgen." 

Volgens Van Bekhoven laten de Britten de tekorten toch niet aan hun hart komen. "Het valt me op dat er zo weinig geklaagd wordt. Het enige waar je de Britten wel over hoort klagen, is dat het openbaar vervoer of het zorgsysteem niet werkt. Dit past binnen dat rijtje."

Beluister hier het volledige gesprek met correspondent Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Brexit is ook boosdoener

Niet alleen het weer gooit roet in het eten, ook de Brexit wordt als boosdoener bestempeld. De handel tussen Marokko (een belangrijke uitvoerder van tomaten) en het Verenigd Koninkrijk loopt niet van een leien dakje. "Een paar jaar geleden werd met ontzettend veel fanfare een nieuw handelsakkoord met Marokko én met een nieuwe scheepslijn voorgesteld. Klein probleem: dat project was gewoon fantasie, zoals zoveel andere projecten na Brexit", weet Van Bekhoven. 

De producten moeten nu dus nog altijd eerst via de Europese Unie passeren vooraleer ze in de Britse supermarkten kunnen liggen. Voor Marokkaanse boeren is het dan ook voordeliger en gemakkelijker om hun tomaten te verkopen aan EU-landen.

In ons land zijn er geen tekorten aan fruit en groenten uit Spanje of Noord-Afrika, meldt handelsfederatie Comeos aan onze redactie. Ook in de toekomst verwacht Comeos geen tekorten omdat België geen last heeft van de Brexit. In tegenstelling tot het VK heeft ons land dus wél een goede aanvoerlijn vanuit die landen waardoor ons aanbod niet wordt beperkt.

Meest gelezen