CHECK - Neen, deze foto van Zelenski en Biden die elkaars hand vasthouden is nep

Op het sociale medium Twitter gaat een foto rond van de Amerikaanse president Joe Biden die bij een werkbezoek aan Kiev de hand van zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski lijkt vast te houden. Het gaat om een bewerkt beeld dat werd verspreid door een meme-account. 

In het kort:

Waar gaat dit over? Op het internet gaat een foto rond van de Amerikaanse president Joe Biden die hand in hand loopt met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Is dit echt? Neen, het gaat om een gephotoshopt beeld dat verspreid werd door een Amerikaanse grappenmaker. De originele foto werd genomen door een fotograaf van The New York Times.

"Zijn dit onze leiders? Rusland en China lachen zich helemaal rot", staat op Twitter te lezen bij een foto van de Amerikaanse leider Joe Biden die hand in hand loopt met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Biden was begin deze week in hoofdstad Kiev, de eerste keer sinds het begin van de oorlog een jaar geleden.

Het beeld van het tweetal ging al duizenden keren rond. Onder meer een kandidaat voor het Nederlandse Forum voor Democratie deelde de foto (en verwijderde hem nadien), maar ook verschillende Amerikaanse internetgebruikers met een grote achterban verspreidden het beeld.

Een van hen is bijvoorbeeld Juanita Broaddrick die op Twitter meer dan 680.000 volgers heeft. Broaddrick beschuldigde eind vorige eeuw voormalig president Bill Clinton ervan haar in 1978 verkracht te hebben. Ze steunde in 2008 nog Barack Obama bij diens campagne, maar stapte in 2016 over naar het kamp van Trump toen die het opnam tegen Clintons vrouw Hillary. Via Twitter deelt ze vaak promomateriaal van Trump en stelt ze zich kritisch op tegenover de Bidenadministratie.

Shitposting

Maar de foto van Biden en Zelenski die ze met haar achterban deelde, klopt niet. Als je via een omgekeerde zoekopdracht een originele versie van het beeld opzoekt, kom je al snel bij de krant The New York Times terecht. De fotograaf van dienst is Daniel Berehulak. Je kan de originele foto ook op zijn Instagramaccount terugvinden.

Foto: Daniel Berehulak voor The New York Times

Op de bewerkte foto staat ter hoogte van de boordsteen ook een watermerk van een zekere @MidnightMitch. Als je dat account op Twitter opzoekt, kom je bij iemand die zich volgens zijn bio bezig houdt met meme making en shitposting. Shitposting is het ironisch verspreiden van berichten of beelden met de bedoeling andere internetgebruikers zich ongemakkelijk of beledigd te laten voelen. Vaak is het ook een manier om bijvoorbeeld onlinediscussies uit de hand te laten lopen voor de lol van de verspreider.

Verschillende mensen wijzen MidnightMitch er op dat hij niet echt sterk is in photoshop, omdat je duidelijk kan zien dat de handen bewerkt zijn. Al kan dat ook de bedoeling zijn zodat hij zich vrolijk kan maken over mensen die het beeld alsnog delen of twijfel uiten bij de echtheid ervan.

Niet eerste keer

Het voorval doet sterk denken aan een bewerkt beeld dat rond ging toen Zelenski enkele maanden geleden Biden bezocht in Washington D.C. Toen photoshopten grappenmakers de hand van Biden op het achterwerk van zijn collega. Meer daarover kan u lezen in deze factcheck die we toen schreven.

Conclusie

  • Op sociaal medium Twitter gaat een afbeelding van Biden en Zelenski die elkaars hand vasthouden rond. Verschillende invloedrijke Twitteraars deelden de foto met hun achterban.
  • Het gaat eigenlijk om een bewerkte foto van iemand die memes maakt en aan shitposting doet. 
  • De originele foto werd door New York Times-fotograaf Daniel Berhulak gemaakt in Kiev. Op die foto houden beide heren hun handen gewoon naast zich.
  • We beoordelen de foto als vervalst en de inhoud dus als niet waar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier. 

Wil je iets laten checken? 
Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers

VRT NWS in erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen