De Amerikaanse president Joe Biden naast zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Joe Biden sluit bezoek aan Polen af met "Boekarest Negen", Vladimir Poetin ontvangt topdiplomaat uit China

Bijna precies een jaar na de Russische invasie in Oekraïne is deze week er één van internationale diplomatieke ontmoetingen. In Moskou had de Russische president Vladimir Poetin een onderhoud met de Chinese topdiplomaat Wang Yi. Intussen rondde de Amerikaanse president Joe Biden zijn tweedaagse bezoek aan de Poolse hoofdstad Warschau af met een vergadering met de "Boekarest Negen". 

Biden ontmoet "Boekarest Negen" in Warschau

Nadat hij gisteravond zijn eerste dag in Polen had afgesloten met een toespraak in het hart van de hoofdstad Warschau, zat de Amerikaanse president Joe Biden vanmiddag samen met de "Boekarest Negen", een alliantie van negen NAVO-lidstaten in Midden- en Oost-Europa, die de oostflank van de NAVO vormen. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Jullie vormen de frontlinie van onze collectieve verdediging", sprak Biden de staatshoofden van de negen NAVO-lidstaten toe. "Jullie weten beter dan wie ook wat op het spel staat in dit conflict. Niet alleen voor Oekraïne, maar voor de vrijheid van democratieën in Europa en de wereld."

De staatshoofden van de Midden- en Oost-Europese NAVO-lidstaten, onder wie de Roemeense president Klaus Johannis en de Slovaakse president Zuzana Caputova, spraken hun steun uit voor de eigen collectieve veiligheid en die van Oekraïne.

De "Boekarest Negen" werd opgericht in 2015 op initiatief van Polen en Roemenië, nadat Rusland het schiereiland de Krim had geannexeerd. Naast Polen en Roemenië maken Bulgarije, Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Estland, Letland en Litouwen er deel van uit. 

De meeste van de negen Midden- en Oost-Europese NAVO-lidstaten, met name Polen en de Baltische staten, staan op de eerste rij om militaire steun te verlenen aan Oekraïne. Maar binnen het blok zijn er ook verschillen. Zo neemt Hongarije sinds het begin van de oorlog in Oekraïne een wat aparte positie in, met premier  Viktor Orbán die nog steeds goede banden heeft met Rusland. Gisteren zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto over de toespraken van Biden en Poetin dat beide leiders "de mensheid een veel grotere dienst hadden bewezen als ze met elkaar hadden gepraat."   

Aan de bijeenkomst van de "Boekarest Negen" nam ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg deel. Hij zei dat "we niet mogen toestaan dat Rusland de Europese veiligheid verder ondergraaft" en dat "we Oekraïne moeten geven wat het nodig heeft." 

Opvallend was dat ook president Maia Sandu van Moldavië aanwezig was op de bijeenkomst in Warschau. De voormalige Sovjetrepubliek maakt geen deel uit van de NAVO, maar Sandu gaf vorige week te kennen dat het land zich bedreigd voelt door Rusland.  Moldavië, het armste land van Europa, is politiek verdeeld tussen pro-Europese (zoals Sandu) en pro-Russische krachten. In de regio Transnistrië, aan de grens met Oekraïne, zijn nog Russische troepen gelegerd. 

Met zijn onderhoud met de "Boekarest Negen" heeft Biden zijn tweedaags bezoek aan Polen afgesloten. Zijn vertrek ging evenwel gepaard met een kleine hindernis: de president struikelde (niet voor het eerst) op de trap naar het vliegtuig.  

BEKIJK: Biden struikelt (niet voor het eerst) op de trap naar het vliegtuig:

Videospeler inladen...

Poetin ontmoet Chinese topdiplomaat Wang Yi in Moskou

Ook in Moskou stond vandaag hoog diplomatiek bezoek op de agenda. De Chinese topdiplomaat en vroegere minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi nam met een kleine delegatie plaats aan de beruchte lange tafel van Vladimir Poetin.  

Sputnik

Poetin en Wang Yi hadden het over de manier waarop ze hun samenwerking kunnen verdiepen. Volgens de Russische president heeft die samenwerking "nieuwe mijlpalen bereikt". Poetin zei ook uit te kijken naar een bezoek van de Chinese president Xi Jinping, later in het voorjaar. 

"De banden tussen Rusland en China hebben de druk van de onstabiele internationale situatie doorstaan", gaf Wang Yi aan. De band tussen beide landen, zei hij ook, "is niet gericht tegen een derde partij, maar zal evenmin bezwijken onder de druk van derde partijen."

China heeft zich sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne een dubbele houding aangemeten. Enerzijds heeft de Chinese regering de invasie nooit veroordeeld en nam ze het narratief van Moskou over een "militaire operatie" over, inclusief de argumentatie dat Rusland wel genoodzaakt was om Oekraïne aan te vallen door de uitbreiding van de NAVO naar het oosten. 

Anderzijds bleef China voortdurend hameren op een vreedzame oplossing. Dat kwam ook aan bod in het gesprek van Wang Yi met Poetin. De Chinese topdiplomaat zei dat China een opbouwende rol wil spelen om een politieke oplossing te vinden voor de oorlog in Oekraïne. China zou naar verwachting nog deze week met een vredesvoorstel naar buiten komen. Over dat vredesplan zelf is vandaag niet gesproken, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. In het Westen wordt argwanend uitgekeken naar het voorstel. De veronderstelling is dat het heel wellicht erg zal uitgaan van de situatie zoals die nu is op het terrein, en de door Rusland bezette gebieden in stand zal willen houden. 

Meest gelezen