Foto: David Benoit

David uit Bornem mag eigentijdse versie van "Meisje met de parel" tentoonstellen in Mauritshuis in Den Haag

David Benoit uit Bornem is één van de 170 winnaars van een wedstrijd van het museum Mauritshuis in Den Haag. Dat was op zoek naar nieuwe versies van "Meisje met de parel". Het beroemde kunstwerk van Johannes Vermeer verhuist zo'n twee maanden naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Het museum in Den Haag zocht daarom naar een manier om de lege plek op te vullen. Een foto die David enkele jaren geleden van zijn jongste dochter maakte, werd geselecteerd en zal eind maart in het museum te zien zijn.

"Twee weken geleden kreeg ik een mailtje van het Mauritshuis in Den Haag waarin stond dat ook mijn foto geselecteerd was om in het museum te hangen", vertelt de Bornemnaar David Benoit in het middagprogramma van Radio2 in Antwerpen. Omdat het schilderij "Meisje met de parel" van de Nederlandse schilder Vermeer zo'n twee maanden verhuist naar het Rijksmuseum in Amsterdam, zocht het Mauritshuis naar andere versies om de lege plek in hun museum op te vullen. "Daarvoor schreven ze een wedstrijd uit, waar zo'n 3500 mensen van over de hele wereld aan deelnamen." 

De jury selecteerde zo'n 170 kunstwerken, waaronder de foto die David maakte. Hij won er ook al enkele andere wedstrijden mee. "Ik heb die foto gemaakt voor een opdracht aan de academie waarbij we een bekend kunstwerk moesten nabootsen", vertelt hij. "Het grappige is dat het schilderij van Vermeer in de les als voorbeeld werd gegeven om net niet te gebruiken." Uiteindelijk deed David dat dus wel en koos hij zijn jongste dochter Pia als model. "Zij is natuurlijk, net als ik, enorm trots om deze erkenning te krijgen."

Eind maart in museum te zien

De foto van David zal niet de volledige twee maanden in het museum te zien zijn. "Zeventien weken lang zijn er elke week tien winnaars in het museum te zien", vertelt hij. "Mijn foto zal er hangen tussen 20 en 26 maart. Ik ga met het hele gezin de laatste dag een kijkje nemen." Nadien reist David ook nog door naar Amsterdam, om daar het originele schilderij van Vermeer voor de eerste keer in zijn leven te zien. 

Foto: David Benoit

Meest gelezen