Duitse politie valt binnen bij verdachten die grootschalige stroomonderbreking zouden hebben willen veroorzaken

De Duitse politie is in verschillende plaatsen in de deelstaat Beieren binnengevallen in het kader van een onderzoek naar een samenzwering. Zes verdachten zouden een grootschalige stroomonderbreking hebben willen veroorzaken met de bedoeling tot een staatsgreep te komen.

De politie doorzocht de appartementen van zes verdachten die banden hebben met de zogenoemde Reichsbürgerbeweging, die de voorbije jaren al een aantal keren van zich heeft doen spreken. 

Die Reichsbürgerbeweging is een overkoepelende beweging van een aantal (extreemrechtse) organisaties en individuen. Ze bestaat onder meer uit mensen die zich hebben verzet tegen het coronabeleid en mensen die geradicaliseerd zijn door allerhande complottheorieën, waaronder ook de QAnon-theorie die in de Verenigde Staten rondgaat.

Al die organisaties zijn verenigd onder een gemeenschappelijk doel: het herstellen van het Duitse Rijk zoals dat bestond tussen 1871 en 1918. De Reichsbürgerbeweging erkent het huidige Duitsland niet als land en beschouwt de overheid niet als legitiem. 

De Duitse inlichtingendiensten schatten het aantal leden op zo'n 18.000 tot 21.000, van wie een duizendtal extreemrechts zou zijn en zo'n 2.000 als "mogelijk gewelddadig" beschouwd worden. In 2016 werd het aantal leden nog op 10.000 geschat. Een groot aantal leden beschikt over wapens en wapenvergunningen.

De zes worden er volgens het parket van München van verdacht dat ze sinds september 2020 plannen smeedden om een grootschalige stroomonderbreking te veroorzaken door elektriciteitsmasten te saboteren. De bedoeling was andere groepen in staat te stellen de macht te grijpen met een politieke coup.

De verdachten worden vervolgd voor het vormen van een terreurorganisatie en voor lidmaatschap ervan.

Meest gelezen