Videospeler inladen...

58 jaar na zijn dood, klaagt familie vermoorde burgerrechtenleider Malcolm X politie van New York, CIA en FBI aan

Nabestaanden van de vermoorde Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcolm X zijn van plan de politie van de stad New York, de CIA en de FBI aan te klagen. Dat zei de dochter van Malcolm X, die precies 58 jaar geleden is vermoord, op een persmoment. Volgens de advocaat van de familie waren de verschillende instanties op de hoogte van de moordplannen, maar grepen ze niet in. 

Malcolm X was samen met Martin Luther King één van de belangrijkste zwarte leiders in de jaren 60. In 1965, gisteren exact 58 jaar geleden werd, hij doodgeschoten, vlak voor hij een toespraak zou geven in New York City, in de Amerikaanse staat New York.

Wie was burgerrechtenstrijder Malcolm X?

Videospeler inladen...

Drie mannen werden veroordeeld voor zijn dood. Een van hen gaf toe dat hij Malcolm X had neergeschoten. De andere twee, Muhammad Aziz en Khalil Islam, hielden al die jaren hun onschuld vol. In de jaren tachtig werden ze voorwaardelijk vrijgelaten.

In 2021 werden twee van hen alsnog vrijgesproken. Eind vorig jaar kregen ze samen 36 miljoen euro schadevergoeding omdat ze onterecht veroordeeld werden voor de moord. Islam heeft zijn vrijspraak niet mogen meemaken, hij overleed in 2009.

Heropening dossier

Vorig jaar vroegen de dochters van Malcolm X de heropening van het onderzoek naar zijn moord. Een nieuwe getuigenis van een voormalige New Yorkse politieagent die intussen overleden is, bracht de bal weer aan het rollen. In een open brief beschuldigde hij de politie van de stad New York, de CIA en de FBI ervan medeplichtig te zijn aan de moord van de activist.

We vechten al jaren om de waarheid

Ilyasah Shabazz

"Onze familie vecht al jarenlang om de waarheid over zijn moord aan het licht te krijgen", zei de 60-jarige Ilyasah Shabazz gisteren tijdens een persmoment op de plaats waar haar vader werd neergeschoten. Ze was twee jaar oud toen ze zag hoe hij overleed aan 21 schotwonden.

BEKIJK - De dochters van Malcolm X hielden een persconferentie in dezelfde zaal in Manhattan waar hun vader doodgeschoten werd: (ondertiteling volgt)

Videospeler inladen...

"Bewijs achtergehouden"

Tijdens hetzelfde persmoment maakte de advocaat van de familie, Benjamin Crump, bekend dat de nabestaanden van plan zijn de politie van de stad New York, de CIA en de FBI aan te klagen. 

Volgens hem waren de verschillende instanties op de hoogte van de moordplannen, maar grepen ze niet in. De politie en de CIA zouden in de jaren 60 ook belangrijk bewijs achtergehouden hebben waaruit bleek dat twee veroordeelden onschuldig waren.

We willen dat onze vader de rechtvaardigheid krijgt die hij verdient

Ilyasah Shabazz

Shabazz zei dat de politie, CIA en FBI ondertussen op de hoogte zijn gesteld van de claim, waarmee een bedrag van 100 miljoen dollar gemoeid is. "We willen dat onze vader de rechtvaardigheid krijgt die hij verdient", zei Shabazz. "De waarheid is belangrijk. Niet alleen voor ons, maar ook voor veel anderen. We hopen dat dit eindelijk antwoorden kan bieden."

Meest gelezen