BRUZZ/kabinet Dalle

Nieuwe inclusieve kunstenwerkplek ‘de Loods’ in de maak in Molenbeek

Op de site van ’t Zinneke, een woongroep voor mensen met een beperking in de Opzichtersstraat in Molenbeek, komt een nieuwe inclusieve kunstenwerkplek. Die zal "de Loods" heten.

Vzw Zonnelied renoveert daarvoor een bestaande loods en vormt die om tot een multifunctionele ontmoetingsplek, die ook open staat voor de buurt. De Vlaamse overheid en de VGC investeren respectievelijk 550.000 euro en 240.000 euro in het project, zo melden Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle (CD&V) en VGC-lid Elke Van den Brandt (Groen) in een gezamenlijk persbericht.

De Loods moet niet alleen een inspirerende plek worden waar mensen uit de buurt worden samengebracht in een omgeving waar zorg wordt gedragen voor personen met een beperking. Laatstgenoemden dragen er ook zorg voor een uiteenlopend aanbod van diensten voor hun buurt en hun stad. Die wisselwerking is, aldus nog het bericht, uniek voor Brussel en een voorbeeld van buurtgerichte zorg.

Er komt verder een repetitieruimte voor dans en theater voor personen met een beperking in samenwerking met Theater Tartaar en Platform K.

Gasten van Zonnelied zullen mee spelen in artistieke producties van Stefan Perceval en het kunstenhuis HETGEVOLG. Mee dansen kan in workshops, stages en producties van het dansgezelschap Ultima Vez of vzw Léon. Ook de Fietsbieb wordt verankerd op deze locatie.

Bijzondere ontmoetingen

Katleen Evenepoel, algemeen directeur van vzw Zonnelied is verheugd: "Inclusie is niet langer een ambitie, maar een werkwoord. De Loods moet een fysieke en mentale ruimte worden waar permanent ontmoeting en verbinding kan plaatsvinden. Door de samenwerking met formele en informele zorgverleners versterken we de sociale cohesie in de buurt en dragen zo ons steentje bij aan buurtgerichte zorg."

Meest gelezen