AFP or licensors

Elf Palestijnen gedood bij aanval van Israëlisch leger in Nabloes op Westelijke Jordaanoever 

Bij een militaire aanval van het Israëlische leger in Nabloes zijn zeker elf Palestijnen gedood. Bij de doden zijn zeker zes leden van een gewapende verzetsgroep, maar ook zeker drie burgers. Zo'n honderd anderen zijn gewond geraakt. Het is al enkele maanden onrustig op de bezette Westelijke Jordaanoever. "Dit dreigt uit de hand te lopen", zegt VRT NWS-journalist Rudi Vranckx.

De aanval van de Israëlische troepen heeft plaatsgevonden op klaarlichte dag in Nabloes, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Het doelwit waren Palestijnse militanten die betrokken waren bij eerdere razzia's. Er zijn zeker elf mensen gedood, onder wie zeker drie burgers. Onder de slachtoffers zijn een 16-jarige jongen en een 72-jarige man. Volgens de Palestijnse overheid zijn er ook 102 gewonden, waarvan 80 met schotwonden naar het ziekenhuis zijn gebracht. Zes van hen zouden in kritieke toestand zijn.

Het Israëlische leger bevestigt dat er een operatie gaande was in Nabloes. Naar eigen zeggen wilden ze drie verdachte militanten arresteren. Ze hadden het huis waarin de verdachten zich hadden verstopt, omsingeld. 

De militanten wilden zich niet overgeven en hadden volgens het Israëlische leger kort daarna het vuur geopend. Eén van de militanten probeerde te ontsnappen, maar werd meteen neergeschoten. Nadien werd het huis vernietigd door het Israëlische leger, daarbij kwamen twee andere militanten om het leven.

BEKIJK - Explosies en vuurgevechten barsten los in Nabloes:

Videospeler inladen...

In de straten van Nabloes weerklonken verschillende explosies en schoten. Palestijnse jongeren hebben de Israëlische soldaten bekogeld met stenen. Op beelden is te zien hoe traangas wordt gebruikt om de Palestijnen uit elkaar te drijven.

Bij de razzia zijn volgens de militante beweging zeker zes van hun leden gedood. Daarnaast vielen ook zeker drie burgerslachtoffers. Het Israëlische leger meldt dat er bij hen geen slachtoffers zijn gevallen.

Palestijnen gooien stenen in de richting van de Israëlische soldaten.
AFP or licensors
Palestijnen lopen weg van traangas, ingezet door het Israëlisch leger.
AFP or licensors

Spanningen nemen toe

"We veroordelen de aanval van de bezetters in Nabloes en we roepen op om een einde te maken aan deze aanvallen op onze bevolking", reageert een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De Palestijnse militante beweging Hamas, die de Gazastrook controleert, "volgt de misdaden van de vijand tegen ons volk en raakt zijn geduld kwijt".

"Elke nieuwe nederzetting is een bijkomend obstakel op de weg naar vrede, illegaal op grond van het internationaal recht en moet ophouden", zegt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres. "Tegelijk is het aanzetten tot geweld een impasse. Niets rechtvaardigt terrorisme, dat door iedereen verworpen moet worden."

Het is één van de bloedigste incidenten van de afgelopen maanden in de regio. De spanningen tussen de Israëli's en de Palestijnen dreigen hierdoor nog verder toe te nemen. Bij verschillende razzia's zijn dit jaar al zo'n 60 Palestijnen omgekomen. 

AFP or licensors

Een maand geleden nog gebeurde een vergelijkbare razzia in Jenin, ook op de Westelijke Jordaanoever. "Nabloes en Jenin zijn de broeihaarden van het verzet tegen de Israëlische bezetting. Die steden zijn gebied "A", dat willen zeggen ze in controle zijn van de Palestijnse Autoriteit", vertelt VRT NWS-journalist Rudi Vranckx vanuit Tel Aviv in "De wereld vandaag" op Radio 1. "In theorie heeft het Israëlische leger daar niets meer te zoeken, maar het doet daar razzia's om de militanten uit te schakelen."

"De militanten horen niet bij een politieke partij of bij bewegingen als Hamas. Dat zijn jongeren die zich verzamelen met als doel aanslagen te plegen tegen checkpoints van het Israëlische leger. Dit dreigt wel uit de hand te lopen", zegt Vranckx. "Wat men nu vreest zijn represailles richting Israël. Het poeder is zeer droog hier, het zou dan wel eens kunnen ontploffen."

Beluister hier het volledige gesprek met VRT NWS-journalist Rudi Vranckx in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Volgens Vranckx ziet het er niet naar uit dat rust meteen zal terugkeren, integendeel. "Langs de ene kant heb je die militanten en langs de andere kant heb je steeds meer kolonisten die gesteund worden door een uiterst rechtse Israëlische regering. Volgens sommigen zijn dat de ingrediënten voor een perfecte storm, en een perfecte storm betekent een nieuwe intifada", aldus Vranckx. Of het echt tot zo'n intifada of volksopstand komt, is nog koffiedik kijken.

Meest gelezen